tiistai 30. maaliskuuta 2010

Obadias Wilander

Kaappo Sutkia yritti erään kuljetuksen aikana vuonna 1874 vapauttaa jämsäläinen Obadias Wilander. Hänestä löytyi sanomalehdistä seuraavaa tietoa:

"Se kiinni saatu oli Obadias Wilander..." "istuu täällä lääninvankeudessa, odottaen tuomiota muun ohessa hevosen varkaudesta Kangasalla." (Hämäläinen 9.7.1874)

Obadias Hermaninpoika Wilander tuomittiin hevosvarkaudesta ja vanginkuljettaja Kaarlo Niklaksenpojan talosta 14.7.1882. (Juntusen Siperia-luettelo SSS:n sivuilla)

"Obadias Wilanderin, tuon kuuluisan murhamiehen, joka kesällä karkasi Hämeenlinnan kurituslaitoksesta sittemmin taas Jämsän nimismieheltä kuljetettaessa Hämeenlinnaan, vangitsi täällä Mäkimatin mäellä maantiellä nimismies Sawander kaupungin poliisimiesten kanssa viime maanantai-iltana. Nimismies Sawander oli saanut vihiä Wilanderin paikkakunnalle saapumisesta, ja sen vuoski alkoi häntä etsiä. Mutta tuskin olisi veijaria sittenkään saatu kytkettyä, jos ei poliisimies Skopa olisi häntä tuntenut, sillä niin rohkeasti käytti hän täällä itsensä. Wilander sanoi tulleensa kaupunkiin samana päivänä noin kello 3 j. pp., hämärän tultua meni hän ketikievariin, josta pyysi hevosta, mutta kun sitä ei hänelle annettu, lähti hän pois, vaan vähän ajan kuluttua tuli uudelleen ja pyysi huonetta, mutta kun ei sitäkään annettu, lähti hän kävelylle Mäkimatin mäelle, jossa sitte joutui kiinni. - Kestikievari hoitajilla ei ollut vähintäkään aavistusta Wilanderin siellä käydessä, että mies oli niin vaarallinen, mutta kielto tapahtui sen vuoksi, kun mies näytti "kummalliselta". Poliisi tutkinnossa kertoi W. että hän lähellä Kristiinan kaupunkia "roppasi" puukolla asevelvollista Frans Nils Broman'ia rintaan niin, että se jäi paikalle, jolta hän sitte otti paperit, 103 markkaa rahaa ja kellon. Bromanin paperit oli W. vieläkin. Mutta sitä W. ei sanonut tietävänsä, jos Broman kuoli siitä lyönnistä."(Keski-Suomi 5.12.1883)

"Mainio rosvo Obadias Wilander on tätä nykyä paikkakunnallamme ja asuu linnavankilassa, josta hän ensi lauantaina tullee vietäväksi Pietariin ja sieltä sitten Siperian kaivoksiin." (Ilmarinen 24.1.1884)

Ei kommentteja: