maanantai 7. joulukuuta 2009

Lauantain lehdistä

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä oli juttu Tuomas Heikkilän pergamenttitutkimuksesta. Sen lopussa minua järkytti paljastus: Kansalliskirjaston 1990-luvun remontissa on hukattu kaappi, jossa oli pergamentteja. Eikä sitä ole vielä löydetty.

Itse en lue Aku Ankkaa, joten uutinen oli myös toisaalla kuukausiliitteessä mainittu jatkosarja Akustuksen aarre, jossa "Aku seikkaili esi-isänsä Akustuksen kanssa pitkin Skandinaviaa suuren Pohjan sodan aikaista aarretta etsien." Nimenomaan Skandinaviaa eli Suomessa ei käydä.

Jokin aikaa sitten täällä toivoin, ettei punaorpojen kohteluun liity samoja ilmiöitä kuin Espanjassa sisällissodan jälkeen. Ilmeisesti liittyy. En vielä ole ehtinyt tutustua Punaorvot kirjaan, mutta lauantain Hesarissa presidentti Halosta lainataan "Pian julkaistaan Eva Wardin tutkimus siiyä mitä punaisten lapsille tapahtui sodan jälkeen. Kuinka usein lapset otettiin väkisin kasvateiksi tai pantiin lastenkotiin. Se on asia, jota ei pitäisi olla. Kuten Kivivuori ja Halme elokuvassa sanovat: vielä toivotte, että olisitte olleet armollisempia..."

Halonen viittaa Koivusalon Täällä Pohjantähden alla -elokuvaan, jonka teemojen ympärillä Saska Saarikosken tekemä haastattelu liikkui.

Ei kommentteja: