Useissa syksyn uutuuskirjoissa minua on ärsyttänyt äärimmäisen löyhä taitto. Sari Katajala-Peltomaan ja Raisa Maria Toivon kirjassa Noitavaimo ja neitsytäiti. Naisten arki keskiajalta uudelle ajalle ei ollut sitä vikaa. Sisältö oli tiivistä kaikin puolin.
Mutta lukemisen sijaan selailin. Ja ilahduin ensisijaisesti tutuista nimistä ja paikoista. Perusteellisesti käsitellään Pomarkun Savon tilan kismoja 1690-luvulla. Mukana Maria Pertuntyttären vanhin tytär Dordi Matintytär, joka haastoi oikeuteen lankonsa Heikki Janckarin. Tämän vaimon ja Dordin isoisä oli Perttu Laurinpoika. Sivut 88, 90-95.
Sivuilla 116, 118-120, 125,127 ja 131 kerrotaan Porin pormestarin Heikki Kustaanpojan leskestä, joka hoiti mm. maaliskuussa 1681 taloudellisia intressejään. Tässä yhteydessä nimi "Elisabet Johansdotter".
Sivulla 126 todetaan, että Suoliston säterin omistaja Erik Ehrenskiöld on Elisabetin veli. Sivulla 127 "Elisabet Johansdotter oli hänkin säätyläissukua. Hänen veljensä Johan Enskiöld oli majoitusmestari, Gustaf Enskiöld ratsumestari ja Engelbrekt luutnantti". Viite käräjäpöytäkirjaan vuodelta 1684. Mutta näiden isä on ylioppilasmatrikkelin mukaan Engelbrekt Nilsson Eneskiöld, miten siitä irtoaa Elisabetille patronyymi Johansdotter?
Porin haudatuiden luetteloista löytyy 26.7.1685 "Sal: Borgmest: Encka Elisabet Johansd:r" (Hiski). Mutta Ruuthin kaupunkihistoria ei näytä tuntevan Porin pormestaria nimeltä Heikki Kustaanpoika? Patronyymi ja etunimi kääntyneet tuoreemman kirjan lähteenä olleessa oikeudenpöytäkirjassa nurinpäin? Ruuth: "Kuusi suurta messinkistä kynttilänjalkaa oli saatu alttarille pormestari Kustaa Henrikinpojan leskeltä Elisabet Juhanantyttäreltä... Kirkon katossa riippuvista kahdesta kahdeksanhaaraisesta kynttiläkruunusta oli toisen lahjoittanut veljekset Otto ja Henrik Grothusen, toisen ed.m. pormestarin leski Elisabet Juhanantytär."
Kustaa oli pormestarina Ruuthin mukaan 1659-1671. Porin kaupungin porvarien ja kauppiaiden luettelo kertoo "Henrikinpoika, Kustaa. Isä pormestari Henrik Tuomaanpoika. Sai oikeuden kaupan harjoittamiseen 1658. Palveli maatullissa 1649-1671 ja oli silti pormestarina 1659-1671. K. 1671. P:o Liisa Juhanantytär, k. 1685. (Kaksi pojista aateloitiin nim. Adlerström. Kolmas omaksui nimen Curnovius.)" Pojista ylioppilasmatrikkelissa Gustaf ja Johan.
Curnovius-nimen avulla löytyy ikivanha Genoksen artikkeli, jossa selviää, että Elisabetin äiti oli tallimestari Nils Olavinpojan leski Vendela Ersdotter. Lisäksi viitataan oikeuspöytäkirjoihin joissa veljinä todetaan Johan ja Erik Ehrenskiöld. Kirjoittaja Vilho Selinheimon analyysin mukaan kyseessä tarkemmin sanottuna sisarpuolet. Tulipa tämäkin selväksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti