lauantai 11. lokakuuta 2008

Käsiala-analyysiä


Ruotsalainen kirjeenvaihto ei tarjonnut vain Flachsenius-löytöjä, vaan myös viitteitä Sundien ja Hielmanien suuntaan. Löjtnant J. Flacksén oli löytynyt Lännan pitäjästä 1736-1747 samalta tilalta, jonka omisti Petter Sund 1717. Mutta onko kyse samasta Petter Sundista, jonka 2 lasta meni Flachsenius-suvun edustajien kanssa naimisiin?

Ylinnä on tämän jälkimmäisen kuittaus 1680-luvulta, josta kerroin elokuussa. Alla taas tilanomistajan allekirjoitus vuodelta 1717. (Kuvan lähde: Arkiv, serie och volym: Uppsala domkapitel, Handlingar ordnade efter pastorat, SE/ULA/11630/1/E V/86:1 (1650-1800)Bildid: C0035246_00272)

Ei ihan samalta näytä. Mutta toisaalta, ulkomuistista, Petter Sundia haukuttiin 1700-luvun alussa suunnilleen luku- ja kirjoitustaidottomaksi, joten ensimmäinen, sujuvalinjainen allekirjoitus ei välttämättä ole hänen kynästään ollenkaan.

Lisäksi uusi ystäväni (jos tällainen termi voidaan sallia neljän vastaanotetun viestin jälkeen) oli löytänyt erään Eric Hielmmanin saman tilan kohdalta manttaaliluettelosta. Erichän oli Petter Sundin kakkosvaimon ykkösavioliiton poika. (Hänestä jälkeläisineen bloggasin kerran, toisen ja kolmannenkin)

Ruotsalaiset kun ovat saaneet kuntansa yhdistettyä malliin, jota Suomi on vasta aloittamassa, paikkojen löytäminen menee vähän kinkkiseksi. Lännan piti oleman Tukholman läänissä, joten verkosta löytyneen listan mukaan on nykyään osa Norrtäljeä. (Listojen lisäksi verkosta löytyy kauniita kuvia.)

Wikipedian mukaan Länna on jossain vaiheessa ollut osa Roslags-Lännan kuntaa, mikä herättää toiveen siitä, että ties vaikka Hans "Petterin-poika-vai-ei" Sundin lasten syntymäpaikkakin (Roslagen) voisi joku päivä selvitä...

Ei kommentteja: