tiistai 7. lokakuuta 2008

Älä unohda ottaa mukaan omia valjaita!



Väliprojekti, jonka lähetin painoon pari (?) viikkoa sitten, on nyt siinä vaiheessa, että kirja on näkyvissä painotalon sivulla, BookPlus-kaupassa ja Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupassa. Itselle ostetut muutamat kappaleet tulivat DHL:n kyydissä maanantaina.

Koko projekti alkoi Knorring-kirjan painatussuunnittelusta. Tulin siihen tulokseen, että Books-On-Demand näytti järkevimmältä vaihtoehdolta. Lupaavat lähettää vapaakappaleet, joten jo siinä tulee säästöä verrattuna aikaisemmin käyttämääni Kirja Kerrallaan-puljuun. (Jossa luvattiin toimittaa vapaakappaleet yli 100 kappaleen painoksista, mutta eivät sitten hoitaneet siitäkään kun ei ollut ISBN:ää. Millä ei ole mitään tekemistä vapaakappalevaateen kanssa.)

En kuitenkaan halunnut työntää vuoden verran työstettyä juttua vieraaseen paikkaan kokeilematta ensin muulla materiaalilla. Niinpä editoin kokoon englanninkielisiä matkakertomuksia. Mistä tuli melko monen tunnin homma, vaikka omaa tekstiä oli vain puolen sivun esipuhe.

Kirjan nimi on You must not forget to take your own harness, joka opetus löytyi ainakin parista kertomuksesta ja tuntui hauskalta otsikolta. Tosin nyt kun laitoin sanan harness Googlen kuvahakuun, niin tajusin etteivät valjaat tänäpäivänä ensisijaisesti liity hevosiin.

Alaotsikolla jäljittelin 1800-luvun tyyliä ottamatta huomioon, että kirjakantojen suunnittelijat eivät olleet varautuneet niin pitkään kenttään: Travel Reports from Southern Finland, between Eckerö and Viipuri: including Descriptions of Post-Houses, And Everything Interesting; Written in English 1774-1863; Selected for this publication by Kaisa Kyläkoski

Esittelyteksti kuuluu:
How did travelers get from Stockholm to Turku before steamships and icebreakers? What was it like to drive in a carriage across Southern Finland 200 years ago? What was the countryside like, how small the towns? What did foreign visitors pay attention to? What was their assessment of Finns and Finland?

Minkälaista oli matkustaa Etelä-Suomessa 200 vuotta sitten? Englanninkieliset matkaajat kertovat omin sanoin.
Books-on-demand tarjoaa muutamia erilaisia mahdollisuuksia. Käyttämäni Classic-paketti maksaa 99 euroa + itselle tilatut kirjat + muistaakseni 2 euron kuukausimaksu siitä, että kirja pysyy systeemissä. Omilleen pääsee todennäköisemmin, jos tilaa omaan myyntiin isomman erän, sillä kirjakauppojen myynnistä voi jäädä melko ohut siivu tekijän käteen.

Verkkokäyttöliittymästä minulla olisi melko paljon motkottamista. Prosessin vaiheet tuntuivat epäloogisilta ja ohjeistus välillä ristiriitaiselta. Ennen loppuun pääsyä olin lähettänyt kaksi kysymysmailia. Mutta saatujen vastausten ja hieman reippaamaan klikkailun jälkeen pääsin hyvään lopputulokseen.

Ei kommentteja: