tiistai 1. marraskuuta 2011

Historiaa maisemassa, 4 esimerkkiä

Viimeviikkoisen seminaarin oppeja viime viikonloppuna vapaasti soveltaen...

1. Kirjamessuilla tartuin SLS:n uutuuteen Finska vyer. Olin kiroillut sitä SSS:n kirjastossa, sillä kartassaan on Kokemäen kohdalla täppä, mutta en tajunnut, miten kirjasta löytyi kyseinen kuva. Messujen rentouttavassa tunnelmassa temppu onnistui ja sain eteeni ennennäkemättömän piirroksen Utsigt vid Murstola by 1 1/10 dels mil ifrån Kumo. Sama on saatavilla kuvapankista Finland framställdt i teckningar, josta valitettavasti puuttuu niinkin oleellinen toiminto kuin suoran linkin luominen kohteeseen. Ja toimitustyö on jätetty niin kevyeksi, ettei ollut tarpeen todeta kyseessä enemmän kuin todennäköisesti olevan MErstolan kylän, nykyisessä Harjavallassa? Kuvapankista puuttuu myös piirroksen ajoitustiedot, arghh...

2.
Lauantaina ratikasta hypätessä hihkuin seuralaiselleni: "Kato, tossa seinässä on vanhoja valokuvia!" Niin oli, ja tekstiäkin. Helsingin kaupunginmuseo oli tehnyt infoseinän nykyisen rumiluksen paikalla sijainneesta komeudesta. Loistava idea!

3. Viikonlopun luin, rauhalliseen tahtiin, Amerikasta saapunutta Wendy McCluren kirjaa The Wilder Life. McClure oli aikuisiällä ihastunut uudelleen Pieni talo preerialla -kirjoihin ja lähtenyt tutustumaan niiden taustaan. Hän matkustaa tapahtumapaikoille ja ehtii miettiä monenlaista. Kuten sitä, miksi kirjoissa asiat esitettiin osin totuudenvastaisesti. Mielenkiintoista luettavaa.

4. Koska oli mahdollisuus ruinata autokyyti, suuntasin sunnuntaina Olof Ångermanin Sjösängiin. Kuvittelin valmistautuneeni hyvin, mutta eipä tälläkään kerralla selvitty ilman harharetkiä. Ja (suunnilleen) paikalle päästyäni tajusin/muistin, että vanhojen karttojen katselu oli jäänyt aika olemattomaksi. Takaisin työpöydän ääreen ja mahdollisesti vielä toiseen kertaan matka länteen. Vaikka omin jaloin. Katumusharjoituksena.

(Pimeää oli, kello 2 iltapäivällä kamerassa meni automaattisalama päälle. Erottuupa tuo "Sjösängintie"-kyltti paremmin kuin meikäläisen pärstä.)

2 kommenttia:

Dekkeri kirjoitti...

Tuli aamu sitten vietettyä ehdottamasi kuvapankin ääressä. Kyllä tekee kovasti mieli ottaa vanerilevyt ja polttopiirrin esille. Harmi tosiaan ettei ajoituksista ole mainintoja.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Jälkijättöisesti voisin vielä valittaa sitä, ettei verkkosivuille oltu tuotu karttaa, josta piirroksia olisi ollut kiva poimia. Mutta piirroksista puheenollen, kommenttisi johdosta olen löytänyt blogisi, jotka nyt seurannassani.