tiistai 2. tammikuuta 2024

Vuoden 2023 tärkein uutuus suomalaiselle historiantutkimukselle

Olen toivottavasti hehkuttanut tätä aiemmin, mutta ansaitsee kertauksen. Kari Kujansuun kehittämään ja ylläpitämään Digihakemistoon tuli viime vuonna sisäinen tekstihaku. Eikä mikä tahansa yhden ruudun haku vaan järjelliset hakukentät ja vielä järjellisempi tapa esittää tulokset. En muista nähneeni missään aiemmin tarkkojen ja sumeampien osumien erottelua värillä, mutta se toimii erinomaisesti.

En myöskään muista, mitä mainioita löytöjä ehdin viime vuonna tehdä, sillä kiitos kaikkien käyttäjien tekemien hakemistomerkintöjen osumia on ollut usein. Erityisesti Helsingin 1900-luvun vaihteen perukirjojen hakeminen on kannattanut aloittaa sukunimen hakemisella rajoitettuna kyseiseen arkistoon.

Ja kun vuoden 2023 viimeisenä päivänä kirosin Astian virhetilaa "Joidenkin aineistokokonaisuuksien aineistolistaukset näkyvät toistaiseksi puutteellisesti Astiassa", joka teki henkilön seuraamisesta Helsingin henkikirjoissa mahdotonta... tajusin, että (edelleen onneksi kunnossa olevaan) alatasoon pääsin kiinni Digihakemiston kautta. Pääsin jopa heti kiinni oikeaan kortteliin ja katuosoitteeseen. Kiitokset kaikille tietoja täyttäneille! 

1 kommentti:

Kari K kirjoitti...

Kiitos kauniista sanoistasi!