torstai 4. tammikuuta 2024

Kirosin Kansallisarkistossa

Tiivistys: Astiassa ei ole luotettavasti tietoa siitä, missä aineisto on.

Eilen menin Helsingin Rauhankadulle aikeenani viettää Ihan Oikea Arkistopäivä tutkimalla Helsingin väestönlaskentojen aineistoja Taipaleen osalta. Tämä kun oli jotenkin unohtunut.

Oli pieni kutina siitä, että homma ei tule menemään putkeen, mutta en arvannut millä tavalla.

Selvisi nimittäin, että lähtökohtana oleva tieto siitä mihin laskentapiiriin Taipale kuuluu eli mitä kansioita pitäisi tilata, oli itsessään tilaustavaraa, No, ei siinä mitään. 

Mutta apunani ollut henkilökunnan edustaja arveli ääneen, että aineisto on joko Siltasaaressa eli päivän viiveen takana tai Mikkelissä. Totuuden selvittämiseksi minun piti tehdä tilaus, minkä jälkeen henkilökunnan koneelta näkyi, että Mikkelissä. Vaikka Astiaa katsoen olisi luullut, että aineisto olisi ollut käytettävissä Helsingissä.

Jee. Pänni, vaikka arkistoon tulo oli vaatinut vain puolen tunnin reippailun pakkasessa. Entä jos olisin tullut kauempaa? Esimerkiksi Mikkelistä.

Siinä sitten henkilökunnan edustajan kanssa kelailtiin vaihtoehtoja. Selvisi, että Mikkelissä arkisto on nykyään auki to+pe ja että siellä tehdyt tilaukset toimitetaan seuraavana päivänä. Joten esimerkiksi olisin voinut tilata eilen "lähtökohdan", matkustaa täksi päiväksi Mikkeliin lukemaan luetteloa ja tekemään tilaukset, joita olisin sitten tutkinut perjantain. 

En valinnut tuota vaihtoehtoa vaan lähetin tietopyynnön luettelon sisällöstä. Herra tietää mikä on toimitusaika. Missään tapauksessa en saa Töölön Taipaletta ensi viikon alussa painoon, kuten oli tarkoitus. Ensi viikolla olisi mahdollisuus Mikkelissä käyntiin ja seuraavana kahtena viikkona ei... Kansioiden määrästä riippuu se, kannattaako niitä tilata Helsinkiin.

Tuttujen tutkijoiden some-päivittelyssä yksi kertoi kysyneensä tätä jo keväällä ja saaneensa Kansallisarkiston edustajalta kuulla, ettei ole hyvä pitää esillä sijaintitietoa, sillä se voi muuttua. TÄH? A) Astiassa on esillä sijaintieto, johon harvemmin arkistoa käyttävä hyvin helposti uskoo ja B) MISTÄ HELVETISTÄ SE PAIKKA PITÄISI TARKISTAA? Tehdä turhia tilauksia siltä varalta, että aineisto on siinä arkistossa, johon seuraavana päivänä menee? Sillä tilaustahan ei voi jättää paikan päällä tehtäväksi, sillä ei tiedä onko aineisto kyseisessä putiikissa ja jos on, niin milloin se toimitetaan.

P. S. Eikä sitten kenellekään tullut mieleen digitoida sitä yhtä kansiota ennen kuin Helsinkiä koskeva aineisto roudattiin satojen kilometrien päähän. Eipä tietenkään, sillä eihän Kansallisarkisto odota aineistoaan käytettävän. Minua auttanut henkilökunnan edustajakin tarjosi mahdollisuutta, että joku Mikkelissä voisi "katsoa". Sillä eihän tässä mitään tutkimusta olla tekemässä. Voisin laittaa vaikka tekoälyn kirjoittamaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö tuo ole muutenkin hieman riskialtista vanhoille aineistoille että niitä tämän tuosta lähetellään tutkittavaksi eri Kansallisarkiston toimipisteisiin?
Onko tuollainen aineiston "tilaaminen"/varaaminen ilmaista tutkijalle?
Olisikohan tehokkaampaa jos luotaisiin systeemi jossa voisi varauspalvelun sijaan suoraan maksaa jonkun aineiston digitoinnin tyyliin "sponsoroi tämän asiakirjan digitointi".