perjantai 13. tammikuuta 2023

Kannattiko maatilaa myydä sanomalehti-ilmoituksella?

Lukkari Matias Saxberg (1787-1861) on yksi 1800-luvun julkkiksista. Hän pahoinpiteli Eeva Maria Löytyn kuoliaaksi vuonna 1839 ja selvisi tapahtuneesta korkeimpaan oikeusasteeseen vietynä 144 hopearuplan sakoilla.

Minä törmäsin Saxbergin nimeen aivan toisenlaisessa yhteydessä. Maanmiehen ystävässä tuli 23.6.1848 vastaan yksityiskohtainen tilan myynti-ilmoitus:

Pois tarjotaan: Häkkilän kaheksas osa Mantalin Perintö talo, Suolahden kylässä, 3 wenäjän wirstaa Keurun emäkirkolta. Talo on tilustuksensa puolesta hywä ja asuntopaikka kaunis. Pellot, waikkei päälle 15 mittarin tynnyrinalaa, owat antaneet, kytöpruukin awulla, näinä edellisinä wuosina ylipäätään wähintäkin 100 tynnyriä wiljaa wuodessa. Halmewiljellystä ei ole kymmeniin wuosiin nautittu, waikka siihen soweliasta metsää löytyy. Niityt owat erittäin hywät, että taitaan elättää 20 lypsäwää lehmää, 3 eli 4 hewoista, paitsi pientä karjaa. 3 aika-työmiehellä, poika neljäs ja 3 waimoihmisellä taitaan talo hallittaa. Kalawesi on likellä. Mainittu talo annetaan lampuodille sillä ehdolla että minä saan kolmannen osan wiljasta ja maidosta, ja yksi hewonen elätetään minulle. Minä maksan kaikki talosta lähtewät raha-werot, lampuodi jywä-werot. Tila annetaan myös sillä kaupalla, että minulle ja minun jälkeen sille kuin minä määrään, elätetään 2 lehmää ja yksi hewonen, ja maksetaan 4 prosenttia 2000 hop. ruplasta (joita tilasta on tarjottu), 50 wuotta; niin on tila hänen muuta maksutta ja saapi kohta etsiä kiintiän tilan päälle. Haluawainen pitää ennen tulewaa Elokuun loppua ilmoittaa itsiänsä ja saapi silloin kaupanteossa tarkeman tiedon.

Mathias Saxberg. Keurun Emä-kirkon Lukkari.

Näillä ehdoilla tila ei tehnyt kauppaansa. Uusi ilmoitus uusin yksityiskohdin julkaistiin 12.10.1850.

Pois tarjotaan. Waikka minä jo 1848 wuoden 25 Numerossa, näissä Sanoma-lehdissä poistarjoisin miuun Häkkilä nimisen perintö tilani, 1/8 osan mantalia, N:o 2 Suolahden kylässä, ei ole wielä ilmautunut ostajaa. Talo on kolmen wenäen wirstan päässä Keurun emä kirkolta, maantien warrella, sangen nätti ja kauniilla paikalla. Kalawesi on talon alla ja heinämaat erittäin hywät, parhaimpia koko pitäjäässä. Waikka on pieni osa mantalia, saattaa peltoa olla noin 12 mittarin tynnyrin alaa, waan minun kylwöni jälkeen 9 ruis tynnyrin alaa. Tänä suwena oli leikattawana 2 tynn. ja 25 kap. ruis-kylwö, josta jo on puitu 6 riihtä eli 25 ½ tynnyriä, ja 3:en riihen arwo on wielä puimatta. Ohria oli 2 tynn. kylwössä, josta on saatu 22 1/4 tynnyriä; kauroja 3 tynn. kylwössä, waan niistä ei ole puitu kuin 2 riihtä eli 18 tynn. 10 kapp. ja 2 riihtä on wielä puimatta. Niinmuodoin on jo puitu wiljaa 66 tynn. 10 kapp. ja puimattomista saadaan wähintäänkin 25 tynn. eli ylipäätään 91 tynn. Waan ei aina, eikä kuka tiesi koskaan ole näin runsasta saalista ollut. Nyt on 3 tynn. ruista kylwössä pellossa, paitsi 3 tynn. kytössä, joka ei kuulu edellä mainittuun pelto lukuun. Talossa on 19 lypsäwää nautaa, 4 wetäwätä hewosta, jotka kaikki yli talwen omilla heinillä, ohran ja kauran olilla tulewat aikoin, ettei rukiin olkia tarwitte liikuttaa. Niitä onkin entistä säästöä 200 mittaa. Talo tarjotaan seuraawalla ehdolla: Lampuoti antaa minulle kolmannen osan wiljasta ja maidosta, elättää minullen hewosen ja kaksi lehmää: minä maksan sitä wastaan kaikki raha ulosteot talosta; taikka maksaa 5 prosentia 50 ajastaikaa, siitä hinnasta kuin talosta aina taritaan, 2000 hop. ruplaa; ja elättää 1 hewosen ja 2 lehmää minulle, elon aikanani, sitte on talo hänen omansa, ja hän saa näille kaupoille hakee kohta kiintiän talon päälle; ja jos ei talo ole hywässä reidassa ja kaikki se totta mitä tässä edellä päin sanottu on, niin minä maksan sille joka lystäis tulla kauppaa minun kansani tekemään, kyyti rahan edestakasin ja ruplan päiwältä. Mutta sen sanon että hänellä pitää olla puhtaat todistukset että hän kauppansa wastata woi, elköön muutoin yrittäköönkään. Matti Saxberg.
 
Matti Peltosen kirjasta Lukkari Saxbergin rikos ja herännäispappilan etiikka (2006) selviää sivuilta 166-171, että Saxberg myi useimmiten Könttäriksi kutsutun tilansa 28.6.1851 Taavetti Henrikinpoika Nisulalle 1500 ruplalla. Nisula ei pitänyt tilaa hallussaan kuin pari vuotta ja seuraava omistaja Jacob Åkerman myi tilan 2100 ruplalla Abraham Abrahaminpoika Kömille. Tilaa seurasi rasite, sillä Saxberg oli pidättänyt itselleen syytingin. Sen ehdot ja vaateet olivat laajemmat kuin ilmoituksessa mainitut hevosen ja kahden lehmän elatus. Saxbergin käyttöön jäi esimerkiksi koko päärakennus.

Lankesiko Nisula ilmoitustekstin lupauksiin? Sopivan niminen ja ikäinen Taavetti löytyy Genistä. Ehdokas on syntynyt Jyväskylässä ja vaikuttanut Multialla eli eiköhän tieto kaupan olleesta tilasta tullut hänelle muualta kuin Maamiehen ystävän sivulta. 

Ei kommentteja: