lauantai 22. tammikuuta 2022

Tunnista maisema Suomesta?

Finna-botti heitti tällä viikolla eteen mielenkiintoisen kuvan Aalto-yliopiston arkiston Arkkitehtuurin historian opetusdioista ja upposin päiväksi selaamaan näitä tuhansia kuvia. Niitä oli pakko selata, sillä luetteloija oli joko valinnut minimalistisen asiasanoituksen tai suurin osa kuvaustiedosta oli jäänyt siirtymättä Finnaan. Eli esimerkiksi lukuisat kuvat Suomesta eivät tule esiin muuten kuin avoimella sanahaulla. Jos silläkään, sillä vastaan tuli useita nimettömiä näkymiä, joiden luulisin olevan paikallisten tunnistettavissa. En kyllä ymmärrä, miten opetuksessa käytetyissä kuvissa voi olla näin surkeat tiedot.

Kaikki kuvat tekijätiedottomia, Aalto-yliopiston arkistosta lisenssillä CC BY-NC 4.0. Finna-linkillä saa esiin isomman kuvan ja palautelomakkeen.

Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupungit (B63)
Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupunkiarkkitehtuuri (C35)
Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupungit (B59)
Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupunkiarkkitehtuuri (C13)
Toisen kuvan perusteella epäilen ylläolevaa Kristiinankaupungiksi. Punaisesta talosta oluulisin olevan myös otokset Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupunkiarkkitehtuuri (C13) & Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupunkiarkkitehtuuri (B52).

Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupungit (B53)

Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupunkiarkkitehtuuri (C13)

Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupunkiarkkitehtuuri (C13)

Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupungit (B53)

Arkkitehtuurin historian opetusdiat, kaupungit (B61)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

C 13. Ei ole Kristiinankaupunki, vaan suurella todennäköisyydellä Porvoo. Tuomiokirkon kellotapuli taustalla Kirkkokadulta kuvattuna.

Juha-Matti Granqvist kirjoitti...

C13 on tosiaan Porvoon kirkkokatu, helppo tunnistaa tuomiokirkon tapulista. Ja B53 on Naantalin Raatihuoneenkatu, horisontissa näkyy Kultarannan torni.

Antti C kirjoitti...

Ylimmässä kuvassa (B63) on kuvassa Tampereen Kuninkaankatu kuvattuna pohjoiseen Puutarhakadun risteyksestä kohti Satakunnankatua ja horisontissa näkyvää Finlaysonin aluetta.

Todennäköisesti ainoa jäljelläoleva kuvan rakennuksista on Kuninkaankatu 6 puutalo kaukasimpana näkyvänä kohteena.

Etualalla näkyy Liljeroosin suvun Kuninkaankatu 20. Koko korttelin valtasi 1974 valmistunut Anttilan liike- ja pysäköintirakennus, jossa nykyään toimii Kuninkaankulman kauppakeskus.