torstai 12. elokuuta 2021

Kysymys Eino Leinosta, tietäjiä linjoilla?

Eino Leino
(Tuulispää 37/1913)
Kesällä paikkailin mikropaikallishistoriallisen harjoitukseni kirjallisuustutkimusta ja tartuin mm. Heikki Paunosen kirjaan Stadin mestat. Ikkunoita Helsingin ja sen asukkaiden historiaan ja nykyisyyteen. Osa 2. (2010). Hesperiankadun osalta siinä oli sivulla 944 Töölön villojen asiasanan kohdalla uutta tietoa:

"Töölön villoissa, Hesperiankadun seuduilla asui myös Eino Leinon kuuluisa isvossikka, pika-ajuri Pakarinen. Hän oli tunnettu paitsi Leinoa kohtaan osoittamastaan ystävällisyydestä myös valkoisesta hevosestaan “Valkosta”, joka esiintyi useita kertoja Kansallisteatterin näyttämöllä Seitsemän veljeksen Valkona. Leino majaili usein päiväkausia Pakarisen ja hänen vaimonsa luona, mistä hänet haettiin esiintymään juhliin ja muihin tärkeisiin tilaisuuksiin."

Eino Leinon elämäkertoja en ole lukenut, enkä tiedä missä niissä Pakarisesta olisi lisätietoa. Mahdollisesti ei missään, sillä Paunonen on käyttänyt myös suullisena kerättyä muistitietoa eikä ole käyttänyt lähdeviitteitä. Jos jollain teistä on ajatuksia kirjallisuudesta, jota kannattaisi tarkistaa, niin käyttäkää kommenttikenttää, pliis. Tai ymmärrystä missä elämänsä vaiheessa Leino olisi Töölössä voinut asustella.

Jotain yrittääkseni kysyin Teatterimuseosta elävän hevosen käynnistä Kansallisteatterin lavalla. Valkosta ei ollut tietoa, mutta tietokannastaan sain Seitsemän veljen ensi-iltatiedot. Sanomalehdistä läpikäytynä näissä on yksi aito ensi-ilta, kaksi juhlanäytöstä, joissa on esitetty osia/kuvaelma ja kaksi päivänä esitysten erikoisuus oli alennettu hinta. Jos joskus, jossain, olisi tietokanta, josta saisi ulos sen tiedon, mitä kuvittelee kannassa olevan...

(Helsingin kadunnimet -kirjan mukaan Töölön Eino Leinon kadulla ei ole  mitään tekemistä Leinon elämänvaiheiden kanssa.)

Ei kommentteja: