maanantai 4. syyskuuta 2023

Pikku-Huopalahdesta uutinen Pariisiin 1742


Näin alkoi Moskovasta saatu uutinen Pariisissa ilmestyneessä lehdessä Mercure de France marraskuun ensimmäisenä päivänä 1742. Tiedonsiirtoon oli mennyt jonkin verran aikaa, sillä uutisen aiheena oli Pikku-Huopalahdessa 4.9.1742 allekirjoitettu antautumissopimus. Joka kylläkin ruotsalaisessa ja suomalaisessa historiankirjoituksessa esitetään allekirjoitetuksi 24.8.1742. Ruotsissa oli käytössä juliaaninen kalenteri samoin kuin Venäjälläkin, joten mikäs tässä mättää? 

Ilmeisesti Moskovan kirjeenvaihtaja oli käyttänyt Ranskan ajanlaskua tai sitten lehden toimituksessa oli muunnettu päivämäärät gregoriaaniseen kalenteriin.

(Uutinen jatkuu useita sivuja.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös siinä seiso 14.9.?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Uutinen Moskovasta on päivätty 14.9.1742. Rauhansopimuksen allekirjoitusajankohta: "la Convention signée le 4. à Lille Hoplasis"

Risto Niinikoski kirjoitti...

Mielenkiintoinen uutinen, En tiennyt, että nykyisen asuntoni kulmilla on tapahtunut Ruotsin armeijan antautuminen. Wikipedia kertaa asiasta näin:
Kenraali Charles Emil Lewenhauptin johtama armeija asettui elokuussa Kampin kentälle Helsinginniemelle. Kun sotamarsalkka Peter de Lacyn komentamat venäläisjoukot saavuttivat Helsingin, niiden oli helppo saartaa ruotsalaiset joukot koukkaamalla pohjoisesta Huopalahteen. Tässä vaiheessa Lewenhaupt ja Buddenbrock kutsuttiin Tukholmaan selittämään sodanjohtoaan valtiopäiville. Helsingissä jäljellä olleet noin 16 000 miestä johtajanaan kenraalimajuri Jean Louis Bousquet antautuivat venäläisille 24. elokuuta 1742.