lauantai 6. heinäkuuta 2019

Ilta Kaskisissa

Kukka-Maarian päivän museokiertueeni, jonka museoannista kerron ensi viikolla, päättyi Kaskisiin. Siellä ei ollut yhtään museota auki, mutta kaupungin turismisivuilta löytyi edullisen majoituksen lisäksi tieto Cneiffin kivestä. Siitä tuli kaupungin ykköskohde, sillä elämäkerta.

Kyseessä on nimittäin lääninlampurina 1743-1766 olleen Johan David Cneiffin kiveen hakkaamat elämänsä perustiedot. Paikan päällä kivi yllätti koollaan, sillä oli näyttänyt verkon kuvissa pieniltä. Luulin omaa kuvaa ottaessani aidan tarjoavan mittakaavaa, mutta sekä kuvakulma että kasvillisuus hämäävät tässäkin.
Kirjoitus oli tulosuunnasta katsoen kääntöpuolella. Infotaulusta sai lukea suomennoksen latinankieliselle tekstille. Teksti oli tehty vuonna 1784, mutta joku oli lisännyt loppuun kuolinvuoden 1791. Eipä ole päässyt mies unohtumaan. Ainakaan sen jälkeen kun kivi putsattiin sammaleesta vuonna 1860.
 Muitakin halutaan Kaskisissa muistaa ja muutamissa rakennuksissa huomasin tällaisen kyltin.
QR-koodi vie jo mainitulle turistisivustolle, jonne on koottu kaksikymmentä henkilöä, "joiden elämäntarinan kautta saat kuulla kaupungin historiasta ja elämänmenosta". Ihan niin innostunut en ollut, että olisin tämän kierroksen tehnyt.

Mutta ehdottomasti halusin nähdä myöskin turistisivuilla mainostetun Bladhin talon, jota satuin lähestymään takaapäin.
Kiersin tietenkin myös katsomaan vielä komeamman etupuolen.
Peter Johan Bladh oli periaatteessa vanha tuttu Tieteen päivien Itä-Intian kauppakomppaniaesityksestä, mutta käytännössä muistin tämän yhteyden vasta tätä tekstiä kirjoittaessani. Talo valmistui 1788 miehen kotiuduttua matkoiltaan, mutta hän ei siihen muuttanut vaan asui kaupungin ulkopuolella. Aluksi rakennus toimi kaupungin kirkkona. Nykyään juhlatila.
Majapaikan pihassa - keskellä kaupunkia - oli kolme määkivää lammasta, joten Cneiffia saatoin ääntä kuunnellessani muistella koko illan.

Ei kommentteja: