torstai 20. kesäkuuta 2019

Pohjanmaa siellä ja täällä

Stenfelt-projekti on edennyt niin pitkälle, että aloin ennen reissuun lähtöä miettiä kuvitusta. Helpot päältä pois, joten selasin blogin FB-sivun albumeihin kootut Suomi-kuvat. Ja kas, lautapelissä Huvimatka Aavasaksalle oli kuva höyrylaivasta Pohjanmaa, jolla Stenfelt tuli lehtitiedon mukaan kesällä 1858 Vaasaan. (Lautapelistä kerrottiin äskettäin englanniksi Kansalliskirjaston tilaisuudessa, josta on video verkossa.)
Kuva ei ole kovin kummoinen ja todennäköisesti sillä on jonkinlainen esikuva, joten tein verkkohakuja. Laivan Wikipedia-sivulla ei ollut kuvaa, mutta sieltä selvisi, että viimeisellä matkalla elokuussa 1874 "oli myös seitsemän italialaista posetiivaria, jotka onnistuivat pelastumaan apinoineen mutta menettivät posetiivinsa." Siis täydennystä posetiivarikokoelmaani.

Toisaalta verkosta löytyi Pohjanmaasta eli Österbottenista valokuva öljymaalauksesta ilman tietoa taulun olinpaikasta.
Sattuma toisinaan johdattaa. Vanhan Vaasan museon jälkeen pysähdyin aurinkoiseen Pietarsaareen, jossa katsastin Malmin talon.
Täällä (toisin kuin Vanhassa Vaasassa) huoneissa oli sentään jonkin verran tekstiä, mutta oikeasti innostuin vain siitä, että Österbottenin tuho oli saanut kaksi seinää yhdestä huoneesta ja mukana oli todennäköisesti sama maalaus kuin verkossa. Tai ainakin joku maalaus.


Muutkin esineet olisivat ehkä olleet kiinnostavia, mutta tuntuu, että jokaisessa Pohjanmaan rannikkokaupungissa on samanlainen museo eikä mikään kaupunki tunnu haluavan esitellä elämän nurjaa puolta. No, täällä oli sentään eteisessä "Kalteri entisen raatihuoneen arestihuoneesta". Kyseessä oli myös arkeologinen löytö Kauppakadun kaivauksista torin läheisyydestä. (Miksi ihmessä ison rautaesineen on annettu hautautua maahan?)

Ei kommentteja: