keskiviikko 19. kesäkuuta 2019
Katastrofi Vanhassa Vaasassa
Katsottuani muuttotodistuksen arkistossa hyppäsin autoon ja ajoin Vanhaan Vaasaan. Se oli "tuttu" viime kesältä, mutta näkemättä oli Falanderin talon sisus eli Vanhan Vaasan museo. Sen kesätyöntekijä avasi ovet ajoissa ja kuikuiltuani toinen tuli hetkeksi alakäytävään kertoen suunnilleen, että talo on ollut postina, alakerran huoneessa on pienoismalli Vaasasta ennen paloa ja ylhäällä toinen ja kolmas kerros.
No, on sitä ennenkin museossa oltu, joten katsahdettuani pienoismalliin kiipesin seuraavaan kerrokseen.
Ensimmäinen huone käsitteli ilmiselvästi postia ja kuten kuvastanikin ehkä erottuu, seinällä on tekstiä.
Mutta seuraavassa huoneessa odotti rivi tauluja ja missään ei ollut sanan puolikastakaan. Siis sama juttu kuin Vaasan keskustan Pohjanmaan museon tyylihuoneissa! Mutta eiväthän nämä ole tyylihuoneita? Tämähän on autenttinen lokaatio, jossa voisi/pitäisi kertoa sen historiaa?
Huone huoneelta tulin kiukkuisemmaksi. Hieno uuni ja miehen muotokuva. Mutta miltä ajalta ja mistä?
Ilmeisesti merenkulkua kuvaavassa huoneessa seinällä roikkui kai navigaatioon liittyvä lauta?
Samassa huoneessa hieno rasia, josta itsestään luettavissa "Matts Heroia on Tehnyt Korsholmasa vuo 1835"
Yläkerran salissa oli kuninkaallinen teema, mutta ei ilmeistä yhteyttä talossa käyneeseen Kustaa IV Adolfiin.
Sitten reittini vihoviimeisessä huoneessa yhtäkkiä oli seinällä pitkä rimpssu tekstiä liittyen pariskuntaan, johon liittyi sohvaryhmä. Olivatko vastaavat planssit odottamassa ripustusta muihin huoneisiin? Täynnä kysymyksiä ja "varsin harmistuneena" hyökkäsin alhaalla kesätyöntekijän ja kollegansa/kaverinsa kimppuun. Verhon takaa löytyi ryppyiset yhteen niitatut kaksi sivua, joista kävi ilmi, että huoneilla oli teemoja. Kustaa IV Adolfikin mainittiin.
Slarvasiko kesätyöntekijä, kun ei antanut minulle lappua tullessani? Vai oliko sitä mahdollisesti jäljellä vain yksi kappale? Teksti ei sisältänyt esinetietoja eli tämänkin kanssa kiertäen olisin ollut pettynyt, mutta voiko tosiaan olla niin, ettei ole budjettia kopsata uusia kappaleita? Tai peräti laminoitua korttia per huone. Aivan käsittämätöntä kulttuuriperinnön esittelemättömyyttä.
Eikä pelkästään siksi, että jälleen kerran Kustaa IV Adolf jäi paitsioon. 1802-kirjaa tehdessäni löysin verkosta tekstin, jonka mukaan esillä piti olla hänelle katettu ruokapöytä, mutta katsastettuani nyt molemmat Vaasan museot voin todeta, että moista en nähnyt. Tai jos näin, en tunnistanut, sillä puuttuvat tiedot!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti