sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Kun hyväntekeväisyyttä arvostellaan

Usein, kun ryhdytään tukemaaan asiaa A tai tekemään jotain sen hyväksi, joko valtamedian kolumnistit tai vähintäänkin sosiaalisen median kommentoijat toteavat, että ensin olisi pitänyt hoitaa asiat B, C, ja D. Tämä ei tietenkään ole yksin oman aikamme ilmiö.

Eläinten ystäväin yhdistys vietti 10-vuotisjuhlaansa 14.11.1902 ja seuraavan päivän sanomalehdet (Päivälehti, Hbl) raportoivat ohjelmasta. Siinä rouva Hamfeldtin, joka oli juuri saanut Norjan eläinsuojelusyhdistyksen hopeamitalin, ilmoitettiin lahjoittaneen 1000 markkaa käytettäväksi kodin hankkimiseksi kodottomille koirille. Laitoksen nimeksi tulisi "Constance Ullnerin koirakoti".

Fyren nappasi tästä aiheen 22.11.1902 ilmestyneen numeronsa kanteen. Koirat ovat pöydässä ja surkeat lapset ovensuussa.

Neljä päivää myöhemmin Hbl julkaisi Ullnerin ystävän Eva Ljungbergin Fyrenin toimitukselle osoittaman vastineen. Tämä todistaa, että Constance Ullner on työskennellyt köyhien hyväksi, juutalaislapsien hyväksi, järjestänyt opetusta köyhille lapsille maaseudulla, tehnyt kaikkensa kaikille, jotka ovat apua pyytäneet.

Kolme päivää myöhemmin julkaistussa Fyrenin numerossa kansikuva on otsikoitu Constance Ullneria koskevaksi oikaisuksi, joka on omistettu Eva Ljungbergille.


Ainakin sana juutalaislapsi oli toimituksessa siis huomioitu.

Ei kommentteja: