lauantai 7. marraskuuta 2015

Puutarhasta haravoitua

1) Yllä oleva hieno kuva puutarhatyökaluista on vuonna 1690 (!) painetusta kirjasta Rålamb, Åke: Adelig öfningz fiortonde tom, medh behörige kopparstycken. Puutarhanhoidon lisäksi siinä on ruokatietoutta.

Ruotsissa on digitoitu myös Carl von Linnén kirjat
2) Toisaalla on digitoitu suomeksi käännetty opas
3) Oulun maakunta-arkisto on julkaissut verkkonäyttelyn Kasvimaalta keittiöön - yli vuosisata pohjoissuomalaista puutarhaa, kasvimaata ja kotitaloutta. Se kertoo Nora Pöyhösestä ja Haapaveden kasvitarha- ja keittokoulusta, joihin törmäsin viime vuonna etsiessäni mainintoja lehtikaalista.  

6) Puutarhurit olivat liikkuvaisia ja heistä löytyy kuulutuksia Ruotsin ajan sanomalehdistä.

Ruotsissa syntynyt Hatanpään puutarhuri Lars Magnus Sjöberg kuoli lokakuussa 1786 ilman perillisiä ja perintöä. Käyttövaatteidensa myynti ei kattanut hautajaisten kuluja. (Inrikes tidningar 11.2.1788)
Ruotsissa syntynyt puutarharenki Er. Joh. Sweckstedt oli tullut Mikonpäivänä Pohjoisen tilalle Hauhoon ja kuoli varattomana 29.12.1804. (Inrikes tidningar 15.3.1805)
Saksassa syntynyt puutarhurimestari Reinhard tuli Ruotsista Sauvoon 1811. Pari vuotta myöhemmin hän aikoi avioliittoa Anna Lotta Dahlbomin kanssa, mutta ei pystynyt todistamaan estettömyyttään. Joten ilmoitus sanomalehteen Inrikes tidningar 3.6.1813.
Hiskin perusteella Sauvossa vihittiin 22.4.1814 "Ungk. träg.mest. Leonhard Christ. Reinhard " ja "pig. Anna Lotta Dahlbom", joten tällä ilmoituksella oli iloisempi lopputulos kuin ylläolevilla, jotka korkeintaan kertoivat jollekin sukulaiselle omaisen kuolemasta

Ei kommentteja: