lauantai 7. marraskuuta 2015

Miten Snellman neuvoi ylioppilaita?

Selailin eilen Artur Siegbergin muistelmatrilogiaa. Nostin Twitteriin siitä tiivistyksen Snellmanin ylioppilaille kirjoittamasta ohjekirjasesta.
Kirjoittiko Snellman noin? Kansallisbiografian mukaan Snellmanin Suomen Ylioppilas. Tervehdys tulokkaille (alkup. Finska studenten : helsning till de nykomna) on "tunnettu, monille ylioppilassukupolville jaettu kirjoitus". Löytyykö digitoituna verkosta?

Muistelmien läpiselailussani oli äskettäin mukana F. H. B. Laguksen Muistelmia ja kuvauksia kilitaistelun ajoilta. Sen viimeinen luku Kilu-Kalle tuntui sopivalta blogitekstin ainekselta, mutta verkkohaku paljasti yllätyksekseni, että koko kirja on verkossa puhtaaksikirjoitettuna Helsingin ylioppilaskunnan arkiston sivuilla.

Näille tuskin moni eksyy. Aineistoon ei voi tehdä suoria linkityksiä, mutta etusivulla on  kertomuksiin ja näiden takana on Laguksen kirja sekä muutama muu. Asiakirjoissa on sanomalehdistä puhtaaksikirjoitettuja tekstejä, valokuvissa pieni valikoima niitä ja kokonaisuuden tarkoitus jää hämäräksi. Enkä löydä Snellmanin tekstiä suomeksi.

Åbo Akademin digitoimien pienpainatteiden listassa on kaksi painosta ruotsinkielistä julkaisua, mutta linkit eivät avaa kuvia niistä.
Koukkaamalla kirjastotietokantaansa Almaan saa linkin pdf-versioon. Siinä ei ole tekstintunnistusta, joten pikaisesti ei Dickensiä saa esille, mutta lukemisen valikoimisesta ainakin on ohjeistusta.

Ei kommentteja: