maanantai 21. syyskuuta 2015

Uutisia Helsingistä 1816-1847 Englannissa

Viime viikonloppuna oli vapaasti käytettävissä FindMyPast ja satsasin käytettävissäni olleen ajan brittiläisiin sanomalehtiin, jotka pääosin ovat lukkojen takana. Haku sanalla Finlad tuotti aivan liian paljon osumia läpikäytäväksi, joten valitsin sanaksi Helsingfors ja ajaksi 1800-luvun alkupuolen.

Nämä noin 700 hakutulosta käsittivät pääasiassa merenkulkuun liittyviä lyhyitä uutisia. Listauksissa oli Helsingistä lähteneitä tai sinne matkalla olleita laivoja, jotka olivat ohittaneet jonkin tarkkailupisteen. Tai kärsineet haaksirikon. Tai Helsingistä oli ilmoitettu jonkun laivan haaksirikosta. Merenkulkuun voi laskea kuuluvaksi myös pari uutista uusista majakoista sekä koleran esiintymisen raportoinnin.

Sekalaisemmissa uutisissa Kentish Weekly Post or Canterbury Journal 5.1.1816 referoi Hampurista lähetettyjä tietoja Helsingin rakentamisesta. Kiviä räjäytellään ja kuoppia täytetään.
Cheltenham Chronicle 12.1.1818 mainitsee, että pelkästään Helsingin parakkeihin käytetään 700 tuhatta tiiltä.
Huomattavasti eksoottisemmin London Evening Standard 11.7.1833 kertoo, että Helsingissä oli suunniteltu tsaarin salamurhaa, mutta juoni paljastunut. Totta vai tarua?
London Daily News kertoo 12.5.1846 ylioppilaiden kansallismielenosoituksista Helsingissä. Oli huudettu "Alas Venäjän tyrannit! Eläköön Puola! Kauan eläköön Oskar I!". Asiaa tarkistamatta veikkaan, että kotimaiset lehdet kertoivat asiasta toisin, jos ollenkaan.
Tuomiokirkon patsaiden valaminen ansaitsi maininnan sanomalehdessä Bell's Weekly Messenger 12.6.1847. Olihan kyse isoimmista siihen asti toteutetuista sinkkivaloksista.

1 kommentti:

kariav kirjoitti...

Tässähän on ihan ajankohtaista poliittista asiaa:
"'The true Finns' are not very numerous in the city, as they reside principally in the eastern provinces of Tavastland and Savolax".