perjantai 28. elokuuta 2015

Uusi kotini (vanhalle) kartalle

Eirassa asuinpaikkani historia ei ulottunut kuin sata vuotta taaksepäin. Muutin tänä kesänä nuorempaan taloon, mutta ainakin sen ympäristöllä on pidempi historia, joka on tavoitettavissa esimerkiksi kartoista. Ikkunastani näkyvä Hesperian puisto kulkee lahdelta toiselle ja vaikka niiden rannat ovat hieman muuttuneet ja kartanlukutaitoni surkeahko... Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta Kaupunkikartat (kokoelma) - Kaupunkikartat (kokoelma) - Helsingin kartat

Vironniemen Helsingin kartassa Töölö on pelkkää metsää (Charta öfr Gambla och Nija Helsingfors varande ägor. (Helsinki Ic* 11/- -) ja Helsingin kaupunki lähiympäristöineen. (Helsinki Ic* 26/- -)), mutta ruotsalaisesta arkistosta kopioidussa kartassa näkyy peltotilkkuja, joista yksi voisi olla myöhemmän Hesperian puiston paikalla (Situations Carta öfver Helsingfors stad. (Helsinki Ic* 35/- -)).

Ajoittamattomassa [Lisäys 28.8.2015 10:00, kommentin perusteella kartta vuodelta 1818] kartassa, jossa Kaisaniemen puisto paikoillaan (eli ollaan 1800-luvulla) nykyisen kadun linja on piirretty huolellisesti mutkaiseksi.

Vuoden 1841 kartassa nykyisen kadun linja näkyy, mutta sen varrella ei ole mitään.

Krimin sodan pommituksia visualisoivaan karttaan on piirretty tälle kohdalle yksinäinen huvila (Karta öfver Sveaborgs Fästning och Helsingfors stad...samt...Engelska och Franska flottornas läge vid bombardemant den 9. och 10. Augusti 1855. (Helsinki Ic* 6/- -)), mutta en tiedä onko se kovin luotettava lähde.

Kartassa vuodelta 1869 nykyisen kadun linja on jo lähes suora ja sen ympäristö rajattu eri alueiksi. Hesperian puisto Töölönlahden rannalla Töölön sokeritehtaan ja Aurora Karamzinin Hagasundin välissä.

Ajoittamattomassa kartassa on samoja tonttinumeroita eli lienee lähes samanaikainen. Strömstenin plantaasin (p.o. viljelmä?) kohdalla on siinä lisäkierros.

Vuonna 1891 tilanne on lähes sama, mutta kartta paljastaa lähistölle tullee apteekin ja suurelta näyttävän teurastamon.
Vuoden 1906 kartassa Plan öfver Helsingfors 1906. (Helsinki Ic* 160/- -) alue on lähes samanlainen. Ajoittamattomassa [Lisäys 28.8.2015 10:00, kommentin perusteella kartta vuodelta 1885] kartassa 70-75. Topografisk plan af Helsingfors med ledning af nyaste mätningar. (Helsinki Ic* 70-/- -) on hieman enemmän rakennuksia, mutta kyse voi olla vain tarkkuudesta .

Opaskartassa 1917-1918 katu onkin yhtäkkiä aivan nykyisen näköinen. Tätä ja muita karttoja Helsingin keskustasta voi katsoa georeferoituna yksi kerrallaan tai yhdessä Helsinki Region Infoshareen rakennetussa Geoserver esikatselussa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo alimman kuvan alla mainitsemasi 'ajoittamaton kartta' on vudelta 1885. Vuosiluku on yhdistetun kartan oikeassa alareunassa.

Anonyymi kirjoitti...

... ja ylimmän kuvan Sweaborg-kartta on vuodelta 1818.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos, että tarkistit ja jaoit tietosi!