keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Eläimeksi pukeutumisesta

Huumoritajuttomana vanhapiikana olen tänäkin talvena ihmetellyt intoa pukea pienet ihmiset pieniksi eläimiksi. Pipoissa on korvia ja välillä silmiäkin.

Aikuiset ovat toki tuhansia vuosia pukeutuneet eläimiksi erilaisissa uskonnollisissa tilaisuuksissa. Jos New York Timesin artikkelia on uskominen, tapa elää edelleen Euroopan syrjäisillä alueilla. Valokuvaaja Charles Fréger oli dokumentoinut niitä 18 eri maassa.

Mutta onko tällä yhteyttä siihen, että nykyään puemme lemmikkieläimet kuten ihmiset ja ihmiset muistuttamaan eläimiä? Natalia Cecire on vuoden 2010 blogitekstissään yhdistänyt nämä ja ehdottaa, että eläimien ja lasten samankaltaisuus tekee heidän "keskenään sekoittamisesta" söpöä.

Hypäten yli amerikkalaisen ilmiön, jossa aikuiset pukeutuvat pehmoeläimiksi, jään ihmettelemään onko Koillis-Siperiassa asuneen Tšuktši-perheen lapsi puettu eläimeksi, jotta
a) hän saisi sen hyviä ominaisuuksia,
b) näyttäisi söpöltä vai
c) toimisi saaliseläimien houkuttimena?

 Viimeisen keksi FB-kaverini. Omalla mielikuvituksellani on näköjään rajansa
 
Kuva Gallican digitoimasta kirjasta Voyage pittoresque en Asie et en Afrique : résumé général des voyages anciens et modernes. Vain ei-kaupallinen käyttö sallittu.

Ei kommentteja: