sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Vuodesta 1918 kuunneltua, nähtyä ja luettua

1) Kävin pitkähkön tauon jälkeen Svenska Ylen opetusaineistosivustolla Vetamix. Siellä voi kuunnella tunnin mittaisen dokumentin I våta stövlar - om tre bröder 1918, joka kertoo sekä veljesten vaiheista vuoden 1918 sodassa että sen perinnöstä jälkipolville.

Sivustolla on myös kuvia Hoving-suvun albumeista, jotka kuuluvat SLS:n kokoelmiin
2) Yle uutisoi tällä viikolla, että "Ylen Elävä arkisto on julkaissut kolmasosan mittavasta jääkärihaastattelukokoelmasta, jonka olemassaolo ei aiemmin ole ollut yleisesti tiedossa. " Materiaalista kuvausta Yle Historian sivulla.

3) Jarl Hemmerin kirja Onni Kalpa ilmestyi suomeksi 1921 ja on nyt luettavissa Project Gutenbergissa. Esipuheessaan Hemmer toteaa
Kirjallani ja sen sankarilla oli aikaisemmin toinen nimi, todellisuudesta lainattu. Se oli harhaisku, sillä kirja on ensimmäisestä rivistä viimeiseen asti pelkkää runoilua. Mutta en tahtonut olla mainitsematta, kenen nimi ja kohtalo mieltäni oli innoittanut, olisi mielestäni ollut väärin salata, kehen kirjallinen kunnianosoitukseni kohdistui.

Olen kuitenkin myöhemmin omin silmin tullut vakuutetuksi siitä, että nimeltään mainitun pojan kotiolojen kuvaus ei ollut ainoastaan täysin väärää, vaan että se myös syvästi loukkasi joitakuita henkilöitä, joiden olemassaolosta en tiennyt tätä kertomusta kirjoittaessani. Sentähden olen antanut kirjan päähenkilölle toisen nimen. Hän ei enää ole mikään määrätty henkilö niiden monien sotilaspoikien joukossa, jotka ovat kirjoittaneet kenties ihmeellisimmät ja valoisimmat lehdet synkän sotamme historiaan, mutta parhaimmassa tapauksessa hänessä voi olla jotakin yhteistä kaikkien heidän kanssansa.
Verkkohaku kertoo, että ruotsinkielisenä kirjalla oli nimenä Onni Kokko. Haku osui myös Marita Hietasaaren harjoitustyön lukuun Kansalaissota ruotsinkielisessä kirjallisuudessa.

Myös Hemmerin runokokoelma Ett land i kamp on saatavilla Project Gutenbergissa.

4) Varastossa on vuodesta 1918 "arkistoluettelolöytö", sillä jotain muuta hakiessani eksyin epätavallisen tarkasti lueteltuihin pikkukokoelmiin, joissa vuosi 1918 oli yleinen ja esiintyy myös aineiston toisessa osassa. Peräisin Sota-arkistosta.

5) Lisäksi on varastoon jäänyt oheinen leike New-York Tribunesta (2.4.1918), jossa minua on kiinnostanut ulkomaalaiset pakolaiset. Ja linkki julkaisuun Current History, Vol. VIII, No. 3, June 1918, jossa on artikkeli Finland under German control.

5) Ja

Ei kommentteja: