lauantai 24. tammikuuta 2015

Arkeologisia rääppiäisiä

Ilahduttavasti osa Tieteen päivien esityksistä tallennettiin ja niitä voi katsoa sekä Helsingin yliopiston portaalissa että YouTubessa.

Suomen esihistorian ja arkeologian kannalta näistä mielenkiintoisin on Santeri Vanhasen "Mitä jäänteitä ruuasta arkeologit sattuvat löytämään" sessiossa Sattuma sopassa. Minulle uutta ja mielenkiintoista oli kuula, että Ruotsissa on löytynyt varhaisempia puutarhoja kuin mitä luostarikulttuurista kertovat lähteet ovat antaneet ymmärtää.

Sessiossa Sattuman satoa ja vaikutusta tiedeinstituuteissa ensimmäisenä puhunut Jari Pakkanen todisti, että humanisti voi käyttää niin kehittyneitä tilastollisia malleja, että sovelletun matematiikan tutkinnon suorittanut DI ei pysy kärryillä. Idea antiikin Kreikan rakennusprojektien dekonstruointi mittaustuloksista oli kyllä kiinnostava.

Session toisena puhujana (alkaen ~40:00) Raija Mattila kysyi "Sattumako on sanellut, mitä tiedämme Assyyriasta" ja kertasi samoja arkeologisen tiedon muodostumiseen vaikuttavia seikkoja, joita kuulin livenä toisessa sessiossa.

Muuta en videoituna löytänyt, palaan Tieteen päivien historiallisiin rääppiäisiin kunhan olen ehtinyt lisää videoita käydä läpi. Jatkeeksi toisaalta verkosta arkeologiaa sekä kielihistoriaa niin esihistorialliselta kuin historialliseltakin ajalta.

Ei kommentteja: