maanantai 26. toukokuuta 2014

Siperiaan viety anoppi

Siperia-projektini puitteissa selailin M. A. Castrénin suomennettuja matkapäiväkirjoja (Tutkimusmatkoilla pohjolassa. 1967), joissa olikin kuvausta oikealta suunnalta, runsas sata vuotta myöhemmin. Hyttyset ovat ja pysyvät, olettaisin.


Kirjaani ei kuulu, mutta blogiin sopii mainittavaksi, Castrénin Permissä toukokuussa 1845 kohtaama seurue: "maanmiehemme, luutnantti Eriksson, joka oli vaimo ja anoppi mukanaan matkalla kymmeneksi vuodeksi Ohotskiin". Anopin Castrén totesi olevan "rouva Christén, jonka runsaat, mutta silti halvat annokset kaikki Helsingin ylioppilaat hyvin tuntevat".

Hiski-haun perusteella aviopari voisi olla 21.2.1845 Ensimmäisen Suomen Meriekipaasin seurakunnassa vihityt
...[KORJAUS 2.7.2014: Biografiakeskusen edustaja totesi spostitse "Hiskin (ja rippikirjan) mukaan Ericsson vihittiin 9.3.1845; 21.2. oli kuulutuspäivä."] ...
"midsk. m. Adolf Justus Ericsson" ja "dem. Gust. Fredr. Christén" Helsingin kaupunkiseurakunnasta. Sotilasarvo ei stemmaa, mutta Biografiakeskuksen artikkelin mukaan kyse on kuitenkin oikeasta pariskunnasta, sillä "Ericsson ylennettiin 12.2.1845 luutnantiksi ja siirrettiin Ohotan meriekipaasiin Itä-Siperiaan."

Artikkelin kirjoittajalla on avioliiton aika ja paikka väärin eikä hän ole löytänyt mitään tietoja Gustava Fredrika Christénin vanhemmista. Kiitos verkkosukupuun päivittäjän alkuperäislähdelinkitysten perhe löytyy rippikirjasta 1836-1861 (I Aa:8, s. 213), jossa on varmuuden vakuudeksi maininta Gustava Fredrikan avioliitostakin. Rippikirjan mukaan Gustava Fredrika on syntynyt Helsingissä 2.2.1824 (tämäkin siis Biografiakeskuksella väärin) ja kastelistauksen mukaan vanhempansa ovat "Rådst:Vaktm: Joh: Fr: Christén " ja "Sofia Wilhelmina Dahl".

Väliin kuva ajan Helsingistä kirjasta Vyer af Helsingfors och dess omgifningar (1851)

Rippikirjassa on Sofian (s. 1799) rivillä maininta matkustustodistuksesta ja paluusta takaisin. Paluu takaisin näkyy myös Helsingin kaupungin osoitekalenterissa (1848), jossa on rivi Christén, S.W., Borgar-Enka. [Gårdsägare: Duldin, Gård N:o 3, Gatan: Constantis, Qvarteret: Pantern.] Tämän sain tietooni ulkoistettuani ruoka-annostensa etsinnän KysyMuseolta-palvelun kautta Helsingin kaupunginmuseolle. Vastauksessa oli myös arkisto- ja kirjavinkkejä, joilla voisi edetä varsinaiseen tutkimukseen.

(Gustava Fredrikan sisar Mademoiselle Maria Sofia Christén (s. 29.7.1821) avioitui Helsingissä 30.10.1838 kämnerinoikeuden notaari Anders Gustaf Bergmanin kanssa ja tämän kuoltua meni Helsingissä 28.10.1856 naimisiin  turkulaisen leipurimestari Abel Petterssonin kanssa.)

Ei kommentteja: