torstai 24. lokakuuta 2013

Finna kehittyy?

Toissapäivänä oli Finna-tilaisuus, josta twiittailtiin niin innostuneesti, että katsoin asialliseksi tehdä uuden testauskierroksen. (Edellinen olikin jo viime vuoden puolella.)

Aloitin sanalla Kyläkoski, joka tuotti 40 osumaa. Ilahduttavan moni (katso kuvan rastit) oli omia tuotoksiani. Joukossa tosin tuplia, minkä vielä ymmärrän kirjojen suhteen - useampia kirjastotietokantoja - mutta kummastuksekseni ilmiö esiintyi myös Museoviraston kuvissa kun hain sanalla... 

Kokemäki. Mikä tuotti aivan ennennäkemätöntä aineistoa 1880-luvulta, sillä Museovirasto oli digitoinut
Rajoitettuani tulokset kuviin, jäljellä oli vielä paljon, sillä joukossa oli paljon Kokemäenjokea. Varmaankin jollain hakutempulla olisi saanut taivutusmuodot rajattua pois?

Esine-rajauksilla sain esiin m.m. tämän. Josta olisi iloa, jos haluaisi nähdä esimerkin koruneulasta? Tietueesta tarkempaa tietoa kaipaava ei saa tolkkua siitä, mistä Kokemäeltä (?) esineet (?) on löydetty ja milloin. Mutta etsivä löytää?

Inventaarionumero näyttää saman muotoiselta kuin muinaisjäännössivujen alareunassa Museoviraston rekisteriportaalissa, jossa sattumalta älysin painaa linkkiä, joka vei muinaiskalupäiväkirjaan, jossa syöttämällä inventaarionumeron keskiosa päänumero-kenttään... tulee ulos paikka Vuolle ja linkki takaisin muinaisjäännösrekisteriin. Esineet ovat Riihimäeltä, jota en kesäisellä "retkelläni" varsinaisesti löytänyt, mutta olen muistanut jokaisella ohituksella sen jälkeen.

Hienon vieno kysymys: Voisiko linkitys olla valmiina? Ja molempiin suuntiin?

Rajaten verkossa saatavilla oleviin asiakirjoihin, 'Kokemäki' tuottaa enimmäkseen Arkistolaitoksen digitaaliarkiston osumia. Jälleen hakulogiikka poimii mukaan myös taivutusmuodot (joskus hyvä juttu ja toisinaan ei) eli tuloksissa on tukku Kokemäenkartanon tilejä 1500-luvulta. Tosin, jollei tiedä, että ne ovat 1500-luvulta...

Mukaan tulee myös Arkistolaitoksen digitoimat seurakuntakirjat, joiden "jaksoja" eli sivuja ei toivottavasti kukaan tätä kautta ala selaamaan. Hieman mystisesti testihaku 'Kauvatsa' samalla rajauksella asiakirjat + verkossa ei saa ulos yhtään rippikirjaa, vaikka niitä toki on digitoituna. Tälläiset epäjohdomukaisuudet eivät herätä luottamusta.

Parannusta, mutta en edelleenkään näe Finnaa kovin käyttökelpoisena hakumoottorina kulttuuriperintöön. Arkistohaku paikanpäällä / omassa ympäristössään tuottaa todennäköisesti paremmat tulokset ja näppituntumalta Finnassa ainoastaan Kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston materiaalit ovat käyttövapaita ja

Finnassa itsessään käyttöoikeudet ovat olemattomasti ja/tai epäselvästi esillä. Ymmärtääkö aloittelija esim alla näkyvässä pitäjänkarttatietueessa kiinnittää enemmän huomiota sanoihin "digitoitu arkistoyksikkö"  ja linkkiin "Jakso 1" vai pitkähköön käyttörajoitustekstiin?


1 kommentti:

Ere Maijala kirjoitti...

Tervehdys!

Taivutusmuodoista pääsee eroon (samaan tapaan kuin esim. Googlessa) laittamalla hakusanan lainausmerkkeihin, esim. "kokemäki".

t. Ere Maijala / Kansalliskirjasto