"Äidinäiti tuli 16 vuoden vanhana kotiopettajattareksi Poriin ja opetti siellä nuorille tytöille hienoa tukholmalaismurretta. Hän oli jo sitä ennen Tukholmassa herättänyt niin suurta huomiota kauniilla äänellään, että häntä oli koetettu saaada oppilaaksi kuninkaalliseen ooppeerakouluun. Siveänä porvarineitona hän ei kuitenkaan tahtonut ruveta miksikään "maankiertäjäksi", vaan valitsi säädylleen sopivamman opettajattaren toimen. Jouduttuaan naimisiin suomalaisen miehen kanssa..."Kenen, siitä ei Krohn sano mitään. Taannoisessa SukuForumin keskustelussa selviää, että tämä "Gustaf Adolf Carlsson (aik. Lundgren) oli syntynyt Loimaalla 1793 ja tuli jossakin vaiheessa Oulujoen koskia perkaamaan. [...] Perhe asui sitten myös Limingassa, G.A.Carlsson silloin merimies, ja lopulta Oulussa, mistä löytyy kivenhakkaaja Carlsson perheineen.".
Muhoksen rippikirjasta 1832-38 näkyy, että Margareta Z(?)örling (s. 1796) tosiaan oli syntynyt Ruotsissa ja syntymäpäiväkin oli pysynyt muutoissa tallessa. Jos tarinan ikätieto pitää paikkansa, muutto Poriin on tapahtunut vuoden 1812 paikkeilla. (Koristeena ohessa Ruotsista naisen myssy, joka on ajoitettu vuoteen 1815. LACMA)
Avioliiton solmimista ei peruskeinoilla (lue: Hiski) löytynyt. Vanhin lapsi rippikirjoissa on syntynyt syksyllä 1824.
Tämän jälkeen, Krohnin tekstiä jatkaen,
"hän muutti useiden vuosien kuluttua nuorimman tyttärensä kanssa Ouluun, jossa hän perusti pientenlastenkoulun ja sen lisäksi ansaitsi elatuksensa kaikenlaisilla käsitöillä, varsinkin parsimisella, jossa taidossa hän oli mestari."Rippikirjassa perhe on muuttanut kokonaisena Limingasta Ouluun 1842, mutta Margareta on menettänyt sukunimensä ja muuttunut Charlotaksi. Lasten kasteiden perusteella hänellä oli kaksoisnimi Margareta Charlotta. Aviomiehen kuolema vuonna 1853 näkyy seuraavassa rippikirjassa.
Vuonna 1850 syntynyt Emmy Strömer on siis periaatteessa ehtinyt tapaamaan äidinisänsäkin, mutta tunsi äidinäitinsä.
"Tai kun tyttö pääsi vanhan mummonsa luo, joka osasi laulaa vanhoja ritarilauluja, tuollaisia ihmeellisiä lauluja, joissa useinkin oli 25 tai 30 säkeistöä; tai kun hän sai nostaa rahin mummon huoneeseen keskelle lattiaa ja piirustaa kuvia vanhalle rihvelitaululle."Kuva Emmi Strömeristä Suomen Kuvalehti 45/1874.
4 kommenttia:
Voisiko nimi olla Körling? Siihen olen joskus törmännyt, mutta en kyllä Hiskistä noilta seuduilta löytänyt.
Hmm. Miksiköhän olen jättänyt Muhoksen rippikirjan aukeaman linkittämättä? Körling kuullostaa minustakin tutulta.
Hei Nimi on Sörling hän on esiäitini tutkin hänen tietojaan parhaillaan olen tekemässä kirjaa tästä suvusta joka johtaa isäni isään. Minä olen suoraan alenevassa polvessa kuudes polvi. Pia Granroth
Tarkennusta vuosien päästä Emmyn isälinjaan 2006 julkaistusta sukukirjastmme. Emma Charlotta Strömerin s.1850 Oulu,(Taulu 1613) Rytkösen yli 350-vuotinen isälinja alkaa Pekka Rytkösestä (Taulu 1), s. 1490 Viipurin mlk, Alasommee, joka aloittanut Joroisten Rytkösten sukuryhmän. Emmyn isä, kultaseppä Oulussa toisessa polvessa, Metrus Strömer kuuluu Joroisista Ylä-Savoon vaiheittain siirtyneeseen Iisalmen Tyrmyn Rytkösten sukuryhmän.
Emmyn isänisä, Martti(Mårten Wilhelm) Rytkönen s.2.8.1778 Iisalmi, (Hiski: s.24.11.1778) Pörsänmäki, kuollut 17.7.1853 Oulu, lähti kultasepän oppiin Ouluun Iisalmesta.
Nimenvaihdosta (Taulu 1611, s.462) on kerrottu 1800-luvun lopun lehdessä. ”Strömer, mainion laulajamme rouva Emmy Achtenin isän isä (Martti) oli talonpojan (Hemming Rytkönen) poika Iisalmesta. Hän tuli oppiin, jolloin mestari antoi hänelle nimen Idström, mutta Rytkönen ei siitä pitänyt, vaan sanoi: pankaa Strömer.”
Nykyisin ei onnistuisi. Martin syntyessä Rytkösenä, syntyi samana vuonna toisaalla tyttö sukunimeltään Strömer.
Emmyn ja lasten tiedot löytyvät s. 462 Taulu 1613 ja s. 463 Taulu 1614
Lähde: Rytkösiä sukupolvesta toiseen-Tutkittua tietoa suvusta keskiajalta 2000-luvulle. Antero Rytkönen (toim.) 2006. ISBN952-92-0198-2.
Kari, Taulu 1625
Tyrmyn Rytkönen 8. polvi
Rytkönen 16. polvi
Lähetä kommentti