perjantai 16. marraskuuta 2012

Wreden sukuhauta ja jauhoja

Inrikes tidningar julkaisi 6.10.1783 Loviisassa 10.9. päivätyn paikalliskirjeen. Siinä tiedotettiin paroni Rabbe Gottlieb Wreden ansiosta seurakunnan saaneen hautausmaan. Aiemmin oli Anjalan kappelin maata käytetty epävirallisesti.

Wrede ei ollut ainoastaan lahjoittanut maata vaan oli myös rakennuttanut muuratun haudan, jossa oli "ganska prydeligt" hautakuori. Google translate kääntää määreen "ihan siisti", mikä ei taida olla alkuperäinen merkitys.

Mitä lienee tuolle hautakuorille sittemmin tapahtunut. Verkkohaku löytää Kymenlaakson arkkitehtuuritietokannasta Wrede-suvun hautakappelin vuodelta 1860. Sanomalehtijutussa luetellaan useita suvun ruumiita, jotka aiempaaan kappeliin siirrettiin, liekö siirretty sittemmin tähän uudempaan. Haku suomalaisissa sanomalehdissä vuoden 1860 paikkeilla ei selventänyt asiaa. Ilmeisesti tuolloin hautausmaa oli jäänyt vain suvun käyttöön eikä ollut laajemman kiinnostuksen kohteena.

Siunausjuhlallisuuksien yhteydessä Wredet lahjoittivat seurakunnalle kaksi uutta paarivaatetta. Jo aiemmin he olivat lahjoittaneet kappeliin kirkkoirtaimistoa ja -tekstiilejä.

Kartanonomistajat olivat myös antaneet 100 leiviskää ruisjauhoja seurakuntalaisille, jotka olivat kärsineet Kymijoen tulvassa.

Ei kommentteja: