torstai 12. huhtikuuta 2012

Miehissä on eroja...

... niin kuin vesissäkin. Minkä todistaakseni klipsin vuoden 1894 julkaisusta Nuori Suomi : kirjallistaiteellinen joulualbumi siinä esitetyt maalaistoimittajien kuvat. Joukosta erottuu selvästi Matti Kurikka, enkä ihmettele yhtään, että hänen mukaansa lähti ihmisiä merienkin taakse.

Oikeassa yläkulmassa on A. B. Mäkelä eli Kaapro Jääskeläinen, jota olen täällä blogissa pitkähköjä pätkiä lainaillut. Joulualbumissa hän kertoo useampia sivuja sanomalehtiurastaan, mutta esimerkkipätkä sukutaustansa esittelystä:
Sepän poika Kivimaalta Suomen saaristosta, syntynyt 12 p. heinäkuuta 1863. Syntymiseni takia ei toki mennyt luokopäivä pilalle, sillä sattui sunnuntai; äiti vaan ei päässyt kirkkoon. Miehiset sukulaiseni sekä isän että äidin puoellta ovat merimiehiä, jotkut vanhemmiten asettuneet maanviljelijöiksi. A ja B muituttavat kasteeni liitosta, jolloin sain nimekseni August Bernhard; Mäkelä taas on muisto siitä, että lähellä kotiani oli kivikkomäki, täynnä marjoja ja käärmeitä. Sedät ovat Blom'ia ja Hällsten'ejä y.m. ja isä oli vaan Mattsson eli Matinpoika, kunnes seminaariin lähteissään muun valmistelun ohessa myös varustautui suomalaisella sukunimellä.
Miten seminaariin lähteneestä isästään tuli seppä?

Ei kommentteja: