Luin yhdessä illassa kaksi historiallista nuortenkirjaa, joissa oli jotain yhteistä, mutta ei paljoa.
Kaari Utrion Kuka olet, Elissa? sijoittuu 1300-luvun (todennäköisiin) ruttovuosiin. Päähenkilö Elissalla on ongelmia, mutta jostain on hänelle siunaantunut vastustuskyky tautiin. Lisäksi hän on läpensä hyvä, kohtelias, kaunis, taitava ja työteliäs. Niin ja rikkaan perheen tytär. Tämä kaikki selviää ensimmäisiltä sivuilta, joten en pilaa lukunautintoa paljastuksillani. Juoni kulkee ja kirja on lyhyt, joten voin suositella kevyeksi välipalaksi.
Toisin kuin Anna Bondestamin Kuilua. Lyhyt sekin on, mutta sisällöltään yhtä raskas kuin kuvainnollinen nimi. Löysin kirjan Ylen uutisesta, jossa kerrottiin jonkun Pohjanmaan kaupungin koululaisille tyrkytettävän historiaa kaunokirjallisuuden kautta.(*)
Kirjassa ei tapahtumapaikkaa nimetä, mutta kyse on Pohjanmaan rannikon kaupungista. Päähenkilö Rut on työläisen tytär ja kokee vuoden 1918 tapahtumat kaukana varsinaisesta rintamalinjasta, mutta ei väkivallattomasti eikä kauhuttomasti.
Bondestam kuvaa tapahtumat Rutin näkökulmasta uskottavasti ja koskettavasti. Kirjan alkusivujen mukaan ruotsinkielinen alkuteos on ilmestynyt 1961 ja suomennos 1967. Kyseisen yhteiskunnallis-realistisen tyylin tunnen paremmin 1970-luvun lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Asiat eivät ole aina hyvin, eikä kaikkien lasten lapsuus turvallinen ja onnellinen. Ottamatta kantaa siihen sopiiko kirja lapsille, suosittelen aikuisille erilaisena näkökulmana aikaan, jolloin Suomessa olivat me ja he.
(*) Kyseistä uutista en verkkosivuilta uudelleen löytänyt (Ylen haku on mömmö), mutta Areenassa on dramatisoitu pätkä tarinasta. Sivun mukaan alkuteos Klyftan on ilmestynyt 1946 ja tämän vahvistaa Fennica. Mikä tekee kirjasta aikaansa nähden erittäin modernin. Johtuikohan suomennoksesta? Sen oli tehnyt Elvi Sinervo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti