tiistai 26. heinäkuuta 2011

Harhailua lahden takana sekä kotimaisemissa

SukuForumilla pojat olivat kaivaneet esiin Vatikaanin erioikeuspäätöksiä ja kun minuakin yksi sellainen kiinnostaa niin leikkasin URL:n juureensa ja jouduin Riksarkivetin etusivulle. Sitten suoraan harhapoluille... Etusivulle on linkitetty Arkivnycklar, joka lupaa tarjota esimerkkejä arkistomateriaaleista. Ihmisläheisesti, sillä kaksi teemaa ovat nuoruusvuodet ja rakkaus. Pikaisesti katsottuna mielenkiintoisia. Eikä tässä kaikki vaan oikeasta reunasta löytyy lisää linkkejä, kuten Kärlek på Krigsarkivet, joka heittää myös kivan näköiseen artikkeliin, joka puolestaan kuuluu sarjaan Månadens dokument och karta. Lisää hyvää luettavaa, mutta jään kaipaamaan asiasanoitusta/tägitystä, jolla näissä voisi harhailla. Ja rss-syötettä.

Mutta onnistuisinko löytämään sen, mitä tulin hakemaan? Hakusana Vatikan oikean yläkulman laatikkoon ei tuottanut mitään tulosta. Sök i Arkivet ei tarjoa mitään (tässä suhteessa) lupaavan oloista. Lähimpänä Svenskt Diplomatarium, mutta ei se ole oikea. Turvaudun jo Googleen ja mutisen "jos kundit löytää, niin pitää minunkin pystyä..." Haku "site:http://fmpro.ra.se/ philippus" tuottaa tuloksia, vähän liikaakin. Ivarsson tehoaa paremmin ja oikea paperi on tässä. Mielelläni olisin mennyt virallisempaa polkua, mutta ilmeisesti ruotsalaisetkaan eivät osaa tehdä sivustoja, joista täysin tykkäisin.

Ettei jäisi mielikuvaa, ettei Suomen Arkistolaitoksen sivuilla ole myös kivaa ohessa Philippus Ivarssonin sinetti Hausenin kokoelmasta Finlands medeltidssigill.

Ruotsalaisia arkistoavaimia vastaa Suomessa verkkonäyttely Arkistot kertovat, joka on taas ehtinyt livahtaa mielestäni. Siellä on ripaus asiasanoitusta, mutta ei ihan tarpeeksi.

Kuukauden asiakirjaa ja karttaa ei Arkistolaitos esitä, mutta Näyttelyt-syötteestä löytyy Kuukauden asiakirja: Kalajoen herännäiskäräjät 1838-1839 (Oulun maakunta-arkisto). Ei linkitystä muihin vastaaviin, onko tämä Arkistolaitoksen vai OMA:n sarja ja missä ovat aiemmat osat? Vasemman yläkulman haku ei löydä mitään haulla "Kuukauden asiakirja", ei edes tätä heinäkuista... Ongelmana lainausmerkit, pelkällä kuukauden-sanalla löytyy (Kaikki OMA)
Missä loput? Voisivatko olla helpommin löydettävissä?

Ei kommentteja: