perjantai 5. maaliskuuta 2010

Rakennetut kulttuuriympäristöt

Joulukuun lopulla tiedotettiin "Museoviraston laatima RKY-inventointi on valtioneuvoston päätöksellä 22.12.2009 otettu maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi rakennetun kulttuuriympäristön osalta. Päätös astuu voimaan 1.1.2010, jolloin RKY-inventointi korvaa vuonna 1993 julkaistun valikoiman. Inventointi on julkaistu verkossa: http://www.rky.fi/"

Ryntäsin tuolloin heti tarkistamaan tutuimman paikkakunnan annin. Kokemäen osalta uutuutena oli "Kokemäenkartanon historiallinen maisema". Kartanon peltoja on myöhäistä katsella, ne ovat täynnä pienasutusta. Joten rajaus oli tehty perustuen kartanosta 1700-luvun lopussa maalattuun tauluun ja levittyy Kokemäenjoen pohjoispuolelle Haistilan ja Villiön maille. Tosin kohdetekstissä ei ole tästä perustelusta jälkeäkään. Outoa.

Meni viikkoja ennenkuin muistin tarkistaa synnyin- ja asuinkaupunkini tilanteen. Josta selvisi, että asun kaupunginosassa, joka "heijastaa 1900-luvun alun uutta huvilakaupunginosa-ajattelua eurooppalaisessa kaupunkirakennustaiteessa." Vau, kaupunkirakennustaidetta oikein.

Tämän laajuisen testauksen perusteella Museovirasto RKY-sivusto ei tekstien tasollaan vakuuta. (Tekstin lisäksi näyttää olevan tarjolla kuvia, kartta ja lisälukemislista.) Mutta voi niistä joku päivä olla iloa, jos on tarve laajentaa maailmankuvaansa uusiin paikkoihin... Esimerkiksi viime viikkoina mielessä olleen Perttelin kirkon maisemista saa jotain käsitystä lumen sulamista odotellessa. Ja lähdeluettelossa näkyy kirja, jonka olemassaolosta en tiennyt.

Ei kommentteja: