perjantai 25. syyskuuta 2009

Virheellisiä tietoja

Yksi sukututkijoiden kestoaiheita on murehtia internetin virhellisiä tietoja. Kenelle ilmoittaa ja mitä tehdä, kun ei korjausta kuulu. Itselläni on ollut muistikirjassa 26.3.2008 lähtien alla oleva pätkä Matti Juhalan (?) sivulta . En ole ilmoitellut, kun en tiennyt onko siinä oikeasti virhe vai ei. Jottei jää kauempaa roikkumaan, selvitellään.

Osui haaviini kun hain sanoilla Pihl & Eurajoki. Johan Pihl nimittäin mielestäni kuuluu omiin esivanhempiini ja oli jo Suuren Pohjansodan aikana Catarina Stenian kanssa naimisissa ja oli sitä myös myöhemmin. Ovat näkyvissä Eurajoen rippikirjoissa 1707-1728, 1725-1733 ja 1737-1750, jossa molemmat vedetty yli. Johan Pihlin vaimo haudattu 17.12.1745 ja Johan Pihl kuollut Hiskin mukaan 2.11.1748. Onko mennyt Hedvig Gadolinin kanssa naimisiin tässä välissä? Vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Jostain on poimittu nimi Johan Pihl. Hiski-haku kastettujen parissa tuottaa Nousiaisista kolme lasta, joilla vanhempina kapteeni Johan Pihl ja Hedvig Gadolin. Samassa seurakunnassa heidät on vihitty 8.11.1744. Ja jos täältä päin lähtee etsimään Hiskistä ihan-minkä-tahansa Johan Pihlin hautausta viimeisen lapsen siittämisen ja Hedvigin seuraavan avioliiton välillä voi eksyä Eurajokeen. Vaikka ei pitäisi.

Voisi vaihtoehtoisesti tutustua Genoksessa julkaistuun Lennart Pinomaan artikkeliin Anders Lizeliuksen suku, jossa todetaan Hedvig Gadolinin ensimmäisestä aviomiehestä "Turun jalkaväkirykmentin kapteeni Johan Pihl". Jaa, no ei auttanutkaan eteenpäin. Mutta ei kyllä auta luutnantin sekoittaminen kapteeniinkaan.

Onneksi on ylioppilasmatrikkeli, joka lähteisiinsä luottaen ilmoittaa kapteeni Pihlin kuolleen 1749. Asia haudattu tarpeellisin todistein minun puoleltani ja esi-isäni saa käsikirjoituksenani olla rauhassa leskenä Eurajoella.

Ei kommentteja: