tiistai 22. syyskuuta 2009

Kierrätyskassista

Äiti toi Helsingissä käydessään kolme tuoreehkoa Suomen kuvalehteä, joissa kaikissa oli jotain noteerattavaa.

SK 34 / 21.8.2009 kunnioitti salolaista lumppuri Kustaa Suomentähteä (aik. Wass), joka löysi useita kivikautisia asuinpaikkoja Suomusjärveltä ja lähetti talteen yli 300 esinettä vuosina 1899-1912. Juha Kauppinen kirjoittaa koulutettujen arkeologien näkökulmasta ja mainitsematta jää mm. Suomentähden ikä, kuolinvuosi oli 1912. Lähes artikkelia vastaavat tiedot Suomentähdestä löytyvät Tiina Ynnilän tekstistä.

SK 36 / 4.9.2009 muisteli kansikuvalla ja jutulla Kurun haaksirikkoa 7.9.1929 Näsijärvellä. "Saveensekaiseen hiekkapohjaan vajonnut Kuru oli vienyt mukanaan 138 matkustajaa ja miehistönjäsentä. Tarjanne oli noukkinut kyytiin 15 haaksirikkoista, kaikkiaan vain 22 pelastui." Verkosta löytyy menehtyneiden lista, mutta SukuForumin keskustelijat eivät olleet paikallistaneet pelastuneiden nimiä.

SK 37 / 11.9.2009 oli valinnut Hän-haastatteluun Mirkka Lappalaisen, joka markkinoi tietenkin syksyn kirjaansa Susimessu. Valokuvan taustalla näkyvät taulut eivät näytä tutuilta, missähän on kuvattu? Lappalainen aikoo seuraavaksi perehtyä 1690-luvun nälkävuosiin. Vapaa-ajan vietosta jutussa on sitaatti "En harrasta historiaa, en innostu vanhoista dokumenttifilmeistä. Ja että luppoajalla tekisin sukututkimusta? Ei onnistu sekään." Onko omaa huonoa itsetuntoani, että kuvittelen tällaiset kommentin tulleen lausutun äänensävyllä mikään ei ole suurempaa ajanhukkaa kuin sukututkimus? Todennäköisesti. Lappalaisella on oikeus olla harrastamatta historiaa siinä missä minulla olla ottamatta yhtään vapaaehtoista juoksuaskelta.

Ei kommentteja: