torstai 10. syyskuuta 2009

Kansanrunousarkiston antia Kauvatsalta

Toiveenani KRA:ssa käydessä oli löytää joku pätkä rikastuttamaan kauvatsalaisten juurieni kuvausta. Selasin aika suuren osan Kauvatsan matskusta läpi, mutta ei tullut jättipottia.

Lohdutusvoitto sentään. J. N. Mikolan (VK 61) vuosina 1892-3 kirjaamat tarinat ja sadut eivät minua kiinnostaneet, mutta hän oli tavallista tarkemmin esitellyt tiedonantajiaan ja nämä jäljensin omiin papereihini.

J. N. Mikola eli Juho Nestor Ala-Mikola (s. 1877) oli Kauvatsan lukkarin Gabriel Limnellin jälkeläinen ja mummoni äidin serkku. Toivo Väinölä toteaa hänestä Limnell-suku kirjassa (s. 68) "Hän oli opiskellut teologiaa mutta ei antanut vihkiä itseään papiksi, vaan eleli kotipitäjässään postinhoitajana ja pankinkamreerina. Hänen harrastuksenaan oli sukututkimus ja perimätietojen keräily."

Ja tällaisia kauvatsalaisia hän tunsi ollessaan lyseolainen:

"Adolf Mäenpää, Yttilän kylä, 26 v. vanha. Hyvin pieni, ilonen ja sukkela mies. Hyvin vaarin ottavainen kaikista asioista. Ja pistää kyllä naulan siehen kun toinen läven tekkee, eikä sanoissa anna itsiänsä solmeta."

"Kalle Kujala, Yttilän kylä, 16 v. vanha. Hyvin tyhmän näköinen päältä katsellen, mutta kyllä kans toisen kanssa jotenkin tulee aikaan kaikissa sukkeluuksissa, ja hyvin vallaton poika junkkari. "

"Nestor Ala-Mikola, Yttilän kylä, 37 v. vanha. Jotenkin vakava mies ja koittaa käyttäytyä hyvin taitavasti, vaikka ei se aina juuri luonistu. Mutta hyvin reeru mies kaikissa asioissansa ja ymmärtäväinen."

"Juho Massa, Kauvatsan kylä, 15 v. vanha. Viisaimpia ja älykkäämpiä poikia mitä löytyy sen ikäsiä ja jotenkin vakava."

"Ville Haavisto, Yttilän kylä, 21 v. Haavisto on hyvin vähäpuheinen ja kirjallisuutta rakastava [?] mies, eikä paljon juuri juttele satuja."

"Taavetti Hässäri, 37v. On oikein aika lipilaari puhumaan, vaikkei ne jutut aina niin luonikkaita tule niin nauraa hän niitä itse kumminkin retkottaa aikalailla."

"Ester Jaakkola, Yttilän kylä 73 v. vanha. Hyvin lempeä ja kohtelias vanhus kaikkia kohtaan, sekä hyvin siistiä ja puhdasta haluava."

Väinölällä oli käytössään Ala-Mikolan kokoamaa ja kirjoittamaa sukututkimusmateriaalia 1970-luvun alussa, minnekähän ovat päätyneet?

1 kommentti:

Mauri kirjoitti...

Hei Kaisa,
minäkin olen kiinnostunut siitä tuliko ne Väinölällä olleet paperit takaisin. Niitä oli kaiketi useammasta lähteestäkin hänellä.
Minulla on yksi kopio Nestorin keräämästä materiaalista - Maatalouskalenterin 1912 sivut täynnä. Siitä löytyy aika monen kauvatsan talon ja suvun esivanhempia ja erityisesti loppupäässä sukulaisuussuhteita Mikolan sukuun nähden. Samasta syystä siellä on myös Vähtäriä ja sinunkin esivanhempiasi jotka ovat meillä sieltäpäin yhteisiä. Minun tarvitsisi skannata ne nettiin.

Terveisin Mauri Mikola etunimi@sukunimi.com
www.mikola.com