maanantai 6. heinäkuuta 2009

Painettua sanaa ja kuvaa (1/2)

Sain kirjastosta vihdoin Inhan Helsingin valokuvien kirjan. Paha moka oli missata kuvien näyttely keväällä. Mutta kuvat olivat enimmäkseen keskikaupungilta ja vähemmässä määrin omalta asuinalueeltani, eli eivät sitten kuitenkaan niin mielenkiintoisia. Hauskin oli kuva Ursinin kallioiden uimalaitoksesta - en ollut ymmärtänyt sen olleen niin massiivinen.

Hesari uutisoi 30.6. Mankbyn kylän kaivauksista, jotka ovat edenneet 1300- ja 1400-lukujen maakerroksiin. On löytynyt pöytäveitsiä, koriste-esineitä ja laseja. Jälkimmäiset yllättäneet tutkijat. Muistaakseni Helsingin Vanhankaupungin kaivauksistakin oli löytynyt enemmän lasiesineitä kuin oli odotettu. Oletuksia aika muuttaa?

Olohuoneen pinossa (yhdessä monista) oli tallessa Kansallisarkistosta poimittu mainos Vaasassa 18.-20.9.2009 järjestettävistä ruotsalaisista historiapäivistä (De Svenska Historiedagarna. Finn Finland. Riksdel och grannland, från stenålder till idag). Alustavassa ohjelmassa paljon mielenkiintoista, mutta maksulliseen kokonaisuuteen tuskin tulee lähdettyä, joten paperia turha säilyttää kauempaa. (Ainoa verkko-osoite siinä on www.dsh.se )

Tekniikka&Talous referoi 18.6.2009 Markku Kuisman kirjoittaman 240-sivuisen kirjan Suomen poliittinen taloushistoria 1000-2000 yhdelle sivulle, mikä riitti omiin tarpeisiini, ainakin toistaiseksi.

Kesäkuun alussa Senaatintorilla käyneestä Satakunnasta oli jäänyt lojumaan Perinneyhdistys Kerityksen A4. He tarjoavat pronssikauden elävöittämistä Sammallahdenmäellä. Ohjelmassa: metsästys kaaripyssyllä, linnustus, nyörin valmistus nokkosesta, hirvenjänteestä tai villalangasta, värttinällä kehrääminen, tuliporan käyttö ja musisointi erilaisilla kalistimilla. Yhdistyksen jäseniä oli torilla paikalla ja mokasin raskaasti sekoittamalla heidät Euran viikinkikyläläisiin. Näyttivät kyllä minusta varsin samanoloisilta.

Alla oleva on painettu kuva kirjasta Round-about Rambles in Lands of Fact and Fancy (eikä liity mihinkään edellä olevaan). Kuumailmapallomatkalle olisi kiva päästä parin vuoden tauon jälkeen.

Ei kommentteja: