maanantai 16. helmikuuta 2009

Elämän kohokohtia

Sain kutsun lauantaina käydä Ritarihuoneella pidetyssä näyttelyssä ”Elämän kohokohtia” oikein opastuksen kanssa. Koko näyttely olisi mennyt muuten ohi (päättyi sunnuntaina) joten mielelläni lähdin mukaan. Ja pääsin ensimmäistä kertaa Ritarihuonellekin.

Esillä oli yksityiskodeista ja kokoelmista vanhoja esineitä järjestettynä elämänkaaren pääjuhlien ympärille. Näyttelyssä ei valitettavasti saanut ottaa kuvia. Kauniista 1700-luvun vaatteesta olisin ottanut. Muita kohokohtien kohokohtia olivat hopea- ja kultahäiden koristukset sekä Alma Pihlin jäätähtirintaneula.

Talonpoikaishäiden yhteydessä poukkasi mieleeni viikolla selaten ”lukemani” Lucina Hagman kertoo lapsuudestaan Kälviältä 1853-1865. Siinä kuvataan Mikkolassa pidettyjä häitä. Yläkerran vierastupa oli ”kattoa myöten puettu ”krykyillä”, notkeilla, toista kyynärää pitkillä tangoilla, joiden ympäri oli kierretty loistavanvärisiä paperiliuskoja, jotka liehuivat tangon ympärillä, niin että oli, kuin olisi koko huone ollut aaltoilevassa liikunnossa.”

Yhtä elävästi Hagman kertoo kaikenlaisista elämän kohokohdista (hah!) ja kirjaan kannattaa Kälviän tai lähiseutujen tutkijoiden ehdottomasti tarttua. Myös Lucinan veli Tyko Hagman on kirjoittanut muistelmat Elämäni lapsuus samoista vuosista, joista osan vietti Kokkolan koulussa.

Ei kommentteja: