perjantai 30. tammikuuta 2009

Hakemalla väärästä paikasta löytyi mitä ei hakenut

En ole pitkään aikaan löytänyt lisää suomalaisia kirjoja digitoituna Google Booksista, joten olen suunnilleen menettänyt toivoni sieltä löytyviin sukututkimustietoihin. Tai edes retroteksteihin.

Mutta amerikkalaista kirjallisuutta on sellaiset määrät, että aloin taas uudelleen täydentää amerikkalaisten Hohenthalien elämäkuvia sieltä. Pelkällä sukunimelllä löytyy liikaakin, joten kokeilin vähän kaikenlaisia kombinaatioita.

Ja mitä sainkaan esille... kirja suomalaista naisista Amerikassa. Jossa viitattiin Helsingissä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa asuneeseen Fanny Hohenthaliin! (Jonka luona Amerikkaan muuttanut oli asunut.) Fanny on lemppari ei-oikeastaan-mitään-syytä-tutkia-mutta-tutkin-kuitenkin henkilöitäni sisarensa Jennyn ohella. Olivat ensimmäisiä Hohenthal-nimisiä Helsingissä, jossa yksinäistä oloa toisinaan helpottaa aikaisempien sukupolvien samoilla paikoilla hengailun muistaminen.

Vaikka Googlen näyttämistä otteista (alla) selvisi melkein kokonaan relevantti sisältö, varasin kirjan kaupunginkirjastosta. Onhan siinä muitakin kaukaisia sukulaisia; ilmeisesti yksi kirjoittajakin, jonka sukunimestä olisin voinut arvata kirjaan tarttua, mutta digitaalinen haku kävi hauskemmin ja helpommin.


Ei kommentteja: