maanantai 15. joulukuuta 2008

Arkistokäynnillä

Lauantaiaamuna kävin vihdoinkin kuvaamassa Pyhänkorvan kartan (yllä). Onneksi olin ajoissa liikenteessä. Muutama minuutti myöhemmin ja olisin joutunut jonottamaan tuntikaupalla kuvaushuoneen vapautumista.

Valokuvauksen jälkeen ei ollut mitään erikoista tekemistä Kansallisarkistolla eikä oikein muuallakaan. Jäin luettelohuoneeseen selailemaan hakemistoja ja seuraamaan tilanteen kehitystä...

... Puhelin soi Kansallisarkiston päivystyspöydällä lauantaiaamuna. Nuori ja komea päivystäjä vastaa reippaasti. Luettelohuoneessa olevat kuulevat puolesta puhelusta että nyt on on jotain vakavaa tekeillä. Vanhemman päivystäjän palatessa pöydän taakse hänelle raportoidaan, että valtakunnallisesti tunnettu tutkija on kertonut huutokaupassa olevan kaupan asiakirjoja, ”jotka eivät voi olla laillisesti yksityisomistuksessa”. Varastettuja? Päivystäjät tutkivat yhdessä huutokauppahuoneen sivustoa. Näyttää epäilyttävältä ja sota-arkistoon liittyvältä. Lauantaiaamu, saadaanko sieltä joku kiinni? Muutama puhelinsoitto ja selviää, että Japanin sotaan liittyvät asiakirjat on arvioitu emigranttien tuomiksi eivätkä ole peräisin suomalaisista arkistoista. Case closed.

Ei kommentteja: