keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Arkeologia on roskaa

Ostan kirjoja sellaisia määriä, että niitä on ollut pakko myydä pois jo yli 10 vuotta. Montaa kertaa en ole myytyjä jäänyt kaipaamaan, mutta kirjasta Archaeology is rubbish luopuminen on vähän kaihertanut. Joten olin varsin tyytyväinen, kun huomasin, että se oli edelleen myyntiin menossa olevien kassissa ja pelastin sitten takaisin hyllyyn.

Ostin kyseisen kirjan muutaman vuoden takaisella reissulla Orkneyn saarille. Olin valinnut matkan rakkaudesta puuttomiin maisemiin ja kävelyretkien takia. Mutta saarella liikkuessamme ryhmämme katsasti kaikki tärkeimmät arkeologiset kohteet ja nekin alkoivat kiinnostamaan. Oli seisovia kiviä, kivihauta, johon viikingit olivat raapustaneet seinäkirjoituksia omalla käynnillään, ja tietenkin Skara Brae – yksinkertaisen skandinaavisen sisustustyylin mallikappale:
Kuva nimimerkki Jaen Skotlantikokoelmasta.
Archaeology is rubbish tarjosi minulle hyvän katsauksen kaivaukseen tarinoimalla teini-ikäisestä pojasta, joka kokeili kaivamista omalla takapihallaan. Joukossa oli myös erilaisia lisäpaloja, joista parhaiten jäi mieleen pätkä tulkinnan vaikeudesta. Oli kuviteltu toisesta sivilisaatiosta tulevien arkeologien kaivavan esiin moderni supermarketti. Heidän silmissään se oli Cola-ihmisten rituaalipaikka, jossa ajettiin kilpaa kärryillä.

Suomeksi on äskettäin ilmestynyt 509-sivuinen Johdatus arkeologiaan. Helsingin Sanomissa 19.8.2008 julkaistu arvostelu loppuu lauseeseen "Kirja sopii hyvin myös harrastaja-arkeologeille".

Ei kommentteja: