lauantai 8. heinäkuuta 2017

Entinen linnanvanki Jaakko Lind (2/5)

Kertomukset 1800-luvun alkupuolella eläneestä rosvosta jatkuvat. (Edellinen eli ensimmäinen osa)
Kerran sai Lind tietää, että eräässä talossa löytyi paljon sekä rahoja että muutakin hyvää tavaraa varastettavana. Yöllä tiedusteli Lind paikkaa likemmin, ja kävi katsomaan akkunasta sisään; mutta kovin hämmästyi hän, kun siinä samassa pamaus paukkui; tarkka talon-isäntä ampui pyssyllä, ja haulit lentää suhisivat Lindin naamaa vasten. Sinä yönä mies ei mitään saanut.
Yöllä kerran tuli Lind Pirkkalaan Nahkolan tilalle, jossa sanottiin olevan paljon tavaraa. Tupaan tultua aikoi hän astua tuvan takana olevaan kamariin, jossa kalliita kaluja säilytettiin, mutta emännän sisar, joka makasi tuvassa ja nyt heräsi Lindin kulkemisesta, rupesi huutamaan ja vieraan kielsi kamariin menemästä, koska siellä ei ketään ollut. Lind otti kirveen ja löi sillä naista päähän, niin että hän pyörtyi ja lankesi, jonka perästä Lind läksi kamariin, ja otti sieltä kaikki mitä siellä oli.
Seuraavana yönä kävi Lind talon luhdissa ja löysi siellä monta suurta putelia, täynnä paloviinaa, jotka hän suutuksissaan viskasi luhdista maahan, mutta myös hän löysi talon-tyttären kihlat, jotka kelpasivat ottaa.
Kolmantena yönä tuli hän jälleen katsomaan, mitä vielä voisi saada. Mutta nyt oli piha täynnä miehiä sinne kutsutut Lindiä kiini ottamaan. Kun Lind tämän huomasi, pötki hän pakoon, miehen perässä. Hän olikin pakoon pääsemäisillään, metsään tultua. Mutta paha onnensa saattoi, että Lindin tiellä oli lähde, minkä hän pimeydessä ja kiireessään ei nähnyt ja johonka hän päin lankesi; ja otettiin nyt kiini.
Hänet luvattiin päästää irti, jos hän vaan antaisi takaisin kaikki, minkä oli Nahkolasta varastanut. Sen teki Lind mielellään; mutta kiini-ottajat eivät pitäneet lupaustansa. Lind pidettiin kiini; - ja viimein sai selkä maksaa rikoksen, minkä kädet olivat tehneet.
Lindin Nahkolassa lyömä naisi kuoli kohta sen perästä, luultavasti lyönti hänet kuolemaan saattoi. Ja tämä olisi siis ainoa murha, jonka Lind tiettävästi on tehnyt. Varkaudet sitä vastoin ovat epä-lukuiset ja tämmöisistä rikoksista on Lind vähintäin kolme kertaa saanut selkäänsä patsaassa vitsoilla. Itse häpesi ilmoittaa, kuinka monesti hän oli varastanut.
Pirkkalan Nahkolan tilalta ei ole montaa hautausta ja ainoa, joka jotenkin kuvaukseen sopii, on naimaton "B:de d:r Anna Anders", joka 46-vuotiaana kuoli kuumetautiin 4.10.1835. Ehkä taudin vuoksi makasi tuvassa ja tuli pahoinpidellyksi? (Kuva Tuulispää 30/1913)

Ei kommentteja: