Adolf Fredrik Gebauer on siis syntynyt harjansitojaoltermannin kakkosavioliitosta ja menettänyt isänsä 11-vuotiaana. Tarkkasilmäinen huomaa, etä isän perukirjassa mainittu sisarpuoli ei ole velipuolen perukirjassa. Hän kuoli vuosi isänsä jälkeen.
Tietenkin ArkivDigital tarjoaa myös varsinaiset perukirjat, joihin oikeassa tutkimuksessa pitäisi viitata. Hutkimuksen puitteissa kurkkasin Gottlieb Gebauerin perukirjaan tarkistaakseni onko hänellä kiinteistöä, sillä näiden paikannukseen kaipaan Tukholmassa harjoitusta. Ja olihan hänellä:
Palovakuutettu kivitalo "kaupungissa" eli nykyisessä Gamla stanissa, N:o 144 Österlånggatanilla korttelissa Perseus. Tukholman kaupunginarkiston sivuilla vapaasti käytettävissä oleva Fastighetsregister 1675-1875 antaa lisätietoa kun tietää, että Gamla Stania vastaa Nikolain eli suurkirkon seurakunta. Gebauer oli ostanut tontin taloineen vuonna 1752. (Lainhuutoja ei Tukholmasta valitettavasti ole tietääkseni digitoitu.)
Seuraavassa kortissa oli viitteet henkikirjoituksiin 1760 ja 1770. Piti tietenkin tarkistaa kuuluiko Gebauer puuteria käyttävään väestöön? (Överståthållarämbetet för uppbördsärenden G1BA:21:2 (1760-1760) Bild 176 / sid 171 (AID: v367165b.b176.s171, NAD: SE/SSA/003106))
Kyllä! Vaikka käsityöläinen.
Palataan tonttiin. Kaupunginarkiston Kvarters och adressnyckel 1730–1810 kertoo, että Perseus 144 vastaa nykyosoitetta Österlånggatan 20. Vuosia sitten käytin Tukholman kaupunginmuseon faktahuoneessa kirjoja, joissa oli perustiedot jokaisesta vanhankaupungin tontista, mutta mitään vastaavaa ei tietääkseni ole verkossa. Googlen katunäkymässä sain hetkeksi ruutuun (osaako joku käyttää palvelua sujuvasti?) talon, mutta sen iästä on mahdotonta sanoa mitään. Olisi aika makeaa jos Adolf Fredrikin koti Tukholmassakin edelleen on pystyssä.
Perukirjahakemistossa mainitun saksalaisen seurakunnan johdosta palasin vielä kaupunginarkiston kirkonkirjojen hakemistoihin. Vaikka Google ei eilisessä yrityksessä löytänyt, niin Gebauer-perheen kasteita on hakemistoissa pitkä pätkä. Kun tiesi mistä hakea ja saksalaisesta seurakunnasta olisi kyllä nimen puolesta voinut aloittaa.
Eli Helsingissä vaikuttanut ja kauppaneuvokseksi nimitetty Adolf Fredrik Gebauer oli syntynyt Tukholman keskustassa 21.11.1766 ja kastettu saksalaisessa seurakunnassa. Isänsä oli harjansitojaoltermanni Gottlieb Gebauer ja äitinsä tämän kakkosvaimo Cecilia Burman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti