perjantai 19. elokuuta 2016

Vasa-laivan ympärillä

Tällä viikolla oli ohjelmassa (taas) kuukausia aiemmin ostettu Tukholman tarjousristeily. Sää ei suosinut, mutta sehän ei museovierailuja (suuremmin) haittaa.

Aloitin Vasa-museosta, jossa olin käynyt vain kerran aiemmin ja siitäkin on useita vuosia. Vuosia tuntui olleen myös edellisestä kerrasta (Rijksmuseum?) kun museoon, jossa ei ole erikoisnäyttelyä joutuu melkein jonottamaan. Pelastauduin ostamalla pääsylippuni automaatista.

Sisälle päästyä ihmisiä vasta riitti. Keskellä viikkoa.

Kiersin koko museon, jonka suuri koko oli unohtunut.

Mahdollisesti myös sisältö, sillä ainakin osteologienen osasto oli yllätys. Jälkikäteen ajateltuna kuljin sen läpi todella tarkkaamattomasti miettien lähinnä ruotsalaisten tavatonta intoa tehdä kasvoennallistuksia.
Koska simulaationurkassa oli rauhallisempaa, innostuin kokeileman kolmasti Vasan lastausta. Joka kerta meni pohjaan ja kuningas oli hyvin hyvin vihainen.
Eniten arvostin aitoja 1600-luvun esineitä, joihin sisältyy laivamiehen asu. Neulakintaastaan ottamani kuva ei ollut esityskelpoinen, onkohan joku jo kokeillut niiden ennallistusta?
Esineistä tuli mieleen keskiajan museot. Olennaisista eroista olisi ehkä saanut tietoa kirjakaupassa myydystä Hans Soopin kirjasta Silver, brons, mässing, ten. Bruksföremål från örlogsskeppet Vasa. Jäi ostamatta.


Puutuopit olivat hyvin samannäköisiä kuin Mary Roselta nostetut, joista yhtä käytin Olof Ångermanin kuvituksena. Ei siis mennyt ihan metsään.
Lautapeli muistuttaa backgammonia.
Kiertäessäni hain erityisesti museon verkkosivuilta huomaamani Samtidigt-näyttelyä. Ilmeisesti se oli melko uusi (tai ruotsini täysin surkeaa), sillä infon poika ei tajunnut ollenkaan mitä ajoin takaa ja joutui konsultoimaan kolleegoitaan. Ulosmenon vieressä olevaan tilaan ei moni poikennutkaan ja siellä oli rauhallinen tunnelma.

Tarkoituksena oli luoda kertomuksien mosaiikki tarjoamalla kauniiden kuvien kera Vasa-laivan ajan historiaa eri puolilta maailmaa. Kymmenillä ruuduilla pyöri maatietoa ja parilla näytöllä tehtiin temaattista yhteenvetoa.
Kauankohan kaiken sisällön läpi katsomiseen menisi? En testannut ja vaikka sain irti muutaman mielenkiintoisen tiedon, en pitänyt kokonaisuutta onnistuneena.

Ulospäästyäni tajusin, että parin ihmisen tynkä sisäänmennessäni ei ollut jono. Nyt odottamassa oli ihmisiä pitkälle kadulle asti. Kannatti siis aloittaa täältä.

Ei kommentteja: