maanantai 11. kesäkuuta 2012

Kateissa "Mr Hirzel"

Tony Lurcockin 'Not So Barren or Uncultivated' British travellers in Finland 1760-1830 (2010) tuli tietouteeni ja Helsingin kaupunginkirjastoon vasta tämän vuoden puolella. Vuonna 2008 toimittamassani antologiassa You must not forget to take your own harness läiskin englanninkieliset matkustuskuvaukset sellaisenaan paperille. Lurcock tarjoaa lisäarvoa taustoittamalla kirjoittajia ja ajan matkustuskulttuuria sekä kommentoimalla joitakin toistuvia elementtejä. Kuten esimerkiksi sitä, että kukaan ei mainitse karttaa eikä myöskään sellaisen kaipuuta.

Omassa kirjassani on hieman pidempi ajanjakso ja jokunen amerikkalainenkin mukana. Lähinnä Google Books -hauilla kokoamastani listasta puuttuu Lurcockiin verrattuna muutamia, merkittävimpänä varhaisin, Joseph Marshall. Tämä matkaa 1760-luvun viimeisinä vuosina ja käyttää Suomessa niinkin poikkeavaa reittiä, että päätyy ison järven ("Holla", yli 100 mailia pitkä, 3-20 mailia leveä) rannalle, 70 mailin etäisyydelle Pieksämäestä.

Täällä hänen isäntänsä on "Mr Hirzel", joka omistaa järven pohjoispäässä saaren, joka on noin kahden mailin päässä rannasta, neljä mailia pitkä ja kolme leveä. Saarella oli neljän huoneen päärakennus ja neljä torppaa/lampuotitilaa. Tarpeeksi koordinaatteja paikannukseen? Tekstissä on vielä lisätietona, että miehet kohtasivat Vaasassa ja matkustivat 120 mailia sisämaahan. Kartta ja pari paperin palaa käteen, kyse on joko Keiteeleen tai Päijänteen pohjoispäästä.

Hiski-hauissa lähimpänä on nimi Hartzell, mutta sen käyttäjät näyttävät asuvan Kiskossa ja Inkoossa. Yksi Suomusjärvellä Laidiken kylän talossa Öystis.

Keksiikö joku Keski-Suomea paremmin tunteva oikean järven, saaren ja miehen? Tarjolla m.m. kuvaus kolmen päivän huvimatkasta järvellä.

Ei kommentteja: