perjantai 19. marraskuuta 2010

vali-vali, eikun... kiitos

Tekisi mieli vieläkin marmattaa Arkistolaitoksen keskiviikkoisesta tiedotteesta, jonka järkevyys ei mennyt jakeluun. Miksi valtakunnallisia aineistoja pitää hajasijoittaa pitkin laajaa maatamme, niin että yhtä tutkimusta varten saa juosta puolella tusinalla paikkakunnalla? Arkistolaitoksella salainen diili VR:n kanssa? Ja sitten vielä joku valopää "joopee" kommentoi "Käsittääkseni siirrettävä aineisto on jo digitoitua materiaalia". Haista poitsu (vaikutti miehen tekstiltä) sikalan takapiha. Ei meinaan todellakaan ole. (Eikä kyseinen materiaali varmaankaan (toivottavasti!) myöskään digitoinnin prioriteettilistalla.)

En uskalla ajatellakaan, mitä seuraavan vuoden siirrot tulevat olemaan. Lentävätkö kaikki läänintilit pitkin valtakuntaa? Sijoitetaanko sota-arkiston sisältö Ouluun? Jälkimmäisessä olisi sentään logiikkaa - kokonaisuus yhteen paikkaan - eli tuskin listalla.

Mutta täytyy hengittää syvään ja olla kiitollinen. Kiitollinen KA:n keskiviikon ilta-aukioloajasta - niin kauan kuin sitä kestää. Kiitollinen Pertti Vuorisen asiantuntevista neuvoista. Kiitollinen Urho Kekkoselle, jonka kirjoittaman pöytäkirjan ote ilahdutti keskiviikkona avaamassani arkistolaatikossa.

Ja muistaa kiittää (kyllä, olen kirjoittanut tästä aiemminkin) niitä, joilta saa apua. Jokin viikko sitten loppui vuoden kestänyt sähköinen kirjeenvaihtoni paikallishistorian kirjoittajan kanssa. Palasin tällä viikolla miettimään sitä mikä minua tuohon aktiviteettiin motivoi. Alussa se, että halusin osoittaa pätevyyteni. Mutta pidemmän päälle aidon oloiset kiitokset lähes jokaisen vastaukseni kuittaukseksi.

Kannattaa kiittää myös yrittämisestä, vaikka arvo olisi mitätön. Maanantaina olin kuuntelemassa esitelmää ja sain päähäni lähettää esittäjälle pari varsin merkityksetöntä tiedon rippua. Seuraavana päivänä tuli kiitoskuittaus ja minulle jäi mukava olo, vaikka henkilö ei olisi tiedoistani todellisuudessa välittänyt hiukkaakaan. Sen sijaan se sisämaan dosentti, jolle lähetin mielestäni ihan oikeasti arvokkaan vinkin kaksi viikkoa sitten, eikä ole... ai niin, valitusosuus oli jo alussa.

Kiitoksen voimasta oli hyvää tekstiä tällä viikolla Gurumarkkinoinnin blogissa.

Ei kommentteja: