keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Miehestä paperilyhtyyn ja eteenpäin

Sarjassa kuvia miehistä, joista en ole koskaan kuullut mitään. Tai en ainakaan muista kuulleeni: Robert Olof Lagerborg. Hänellä ei ole tätä kirjoittaessani edes Wikipedia-sivua, mutta Kansan Ystävä julkaisi 25.11.1882 kuvan, lähes sivullisen hautajaisselostusta ja puolen sivun muistokirjoituksen, jossa todetaan

"Loppuvuodella 1861 alkoi Helsingfors Dagblad tulla ulos ja sen toimittajoiden joukossa oli Robert Lagerborg, joka jo sitä ennen oli astunut esiin kirjailijana lehdessä, joka ilmestyi nimellä Papperslyktan."

Jotain tuttua siis. Papperslyktanin vähäiset vuosikerrat voi lukea Historiallisessa sanomalehtikirjastossa tai niteinä Google booksissa: 1859, 1860 (vajaa) ja 1861. Näissä jälkimmäisissä on sisällysluettelot, joiden avulla voi helposti poimia esiin vaikkapa tänäkin vuonna puheena olleen aiheen Om finskan och svenskan i Finland (21.2.1859). (Onko muuten ollut vuotta välillä 1859-2010, jolloin kansalliskieltemme asema ja tulevaisuus ei olisi ollut esillä?)

Kirjoittajalla vuonna 1859 oli tuoreessa muistissa professorin Törnegrenin luento ruotsalaisesta/ruotsinkielisestä kirjallisuudesta. Tämä oli todennut osapuilleen että, "efter ett par generationer de bildade klasserna i Finland säkert med lexikon och grammatika i hand behöfde arbeta sig fram för att förstå en Runebergs, en Nordströms, en Castréns skrifter." Kuulijat eivät tienneet oliko puhuja tosissaan, mutta nykyajan ihminen voi vain ihailla profetaalista näkemystä, jonka toteutumiseen taisi mennä useampi kuin muutama sukupolvi. Omani tuon kyllä toteuttaa.

Ei kommentteja: