keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Ilmestynyt: Yhteen liittyneistä kaksosista Suomessa 1755-1909


Hippokrates 2021 tuli eilen postiluukustani kolmena kappaleena, sillä viime vuonna painetussa vuosikirjassa on artikkelini Yhteen liittyneistä kaksosista Suomessa 1755-1909. (En vieläkään tiedä olisiko yhteen liittyneet pitänyt kirjoittaa yhteen. Mutta luotin aiheeseen erikoistuneen lääkärin lausuntoon. Toivottavasti hänelle ei tullut näppäilyvirhettä.)

Artikkelin alku on täällä blogissa eli kirjoituksissa Yhteenkasvaneita kaksosia eli 18 tragediaa, Vielä yhteenkasvaneista kaksosista ja 9 tragediaa 1700-luvulla eli lisää yhteenkasvaneita kaksosia. Viimeksi mainittuun Kari Kujansuu kommentoi omia löydöksiään ja oli selvää, että tapauksia oli paljon enemmän kuin olin alunperin ajatellut.

Näin ollen tuntui perustellulta koota kaikki yhteen ja miettiä asiaa kunnolla. Näin tein ja saatuani käsikirjoituksen vertaisarviot työstin lisää. Kevään 2022 lopulla olin varsin tyytyväinen tulokseen. Enää en ole, sillä viime vuoden lopussa ilmestyi Maja Bondestamin De utomordentliga eli kokonainen kirja samasta teemasta. Oli tavallaan hienoa päästä katsomaan oman harjoituksensa "oikea vastaus", mutta tietenkin pänni, kun huomasin ohi mennyttä relevanttia ainesta, joka olisi pitänyt löytää. 

Ennivei, Bondestam ei tutkinut Suomen 1800-lukua, joka on omassa artikkelissani pääosassa. Eikä kukaan tietääkseni ole aiemmin koonnut Suomessa synnytettyjä 47 yhteenliittyneitä kaksosia listaksi. Tai jos on, niin on piilottanut työnsä tosi hyvin. 

Ei kommentteja: