tiistai 24. tammikuuta 2023

Petollinen maakauppias Suomen maaseudulla

Vielä kesällä 1875 kaikki oli hyvin ja herra Adam Kettusella oli aikaa vierailla Rantasalmelta Lappeenrannan kylpylässä (Morgonbladet 29.7.1875). Tätä ennen hän oli tosin esiintynyt hyvin erikoisessa ilmoitusparissa Uudessa Suomettaressa 3.2.1875:

Tässä paikassa Tammik. 15 p. 1875, 

Herra Adam Kettunen Randasalmella.

Nöyrimmästi saan Ilmottaa että se Tasku Kello Jota Viime Vuoden kuluessa, sinulta varastin ei olekkaan liki main niin hyvä Kuten sinä Olett Muka sitä Kehunut, minun täytyy sitä Kummingiin saattaa Urmaakariin siis pyytän Joss Herra olis niin hyvä antais, sen Kellon mukaan elikkä panis samaan paikkaan Josta Kellon otin Jonkuun 10. markkaa Rahaa, Jolla saisin laitattaa sitä Kellova niin hyväksi kuin sitä olett Kehunutt, ei nytt tällä Kertaa Kuin Jää hyvästä niin kuin Jäit silloinkiin

Kunnoituksella
Varass,

--- 

Rehellinen Varas! Arvoisa kirjeenne, t. k. 15 p:ltä, on minulle käteynyt. Vaaditut rahat, 10 markkaa, ovat valmiit kun käytte hakemassa, siitä hyvästä kun olette rehellinen ja vähään tyytyvä, koska samassa naulassa oli päälimmäisnä 400 markkaa maksava kultakello ja allapäin se uusi hopeainen ankkurikello, minkä varastitte.    A. K.

Helpompi on ymmärtää rantasalmelaisen Tepon kertomusta elokuussa 1876  (Savonlinna 19.8.1876):

Usein luullaan sanottavan, etteivät muut, kun ulkomaalaiset, osaa oikein "mestarillisesti" vääryyttä ja kavaluutta harjottaa. Tämmöisiä ihmeitä kuitenkin tapahtuu meidänkin maassamme, vaikka tosin ei kovin tiheään. 

Joitakuita viikkoja takaperin läksi eräs maakauppioistamme Adam Kettunen Pietariin tavaroita ostamaan ja keräsi rahoja mistä vaan irti sai, ja hätäkös hänen oli niitä saadessa, kun mies yleensä pidettiin mitä rehellisimpänä. Mitään pahaa ei voitu aavistaa. Miestä odotettiin kotia palaavaksi, vaan turhaan. 

Jopa vihdoinkin rupesi tuntumaan löyhkä miehenkujeista ja kun niiden perille paremmin päästiin, oli hän jo silloin - Tukholmassa, matkalla Amerikkaan. Kyöpenhaminasta lähetti hän kirjeen eräälle ystävällensä sekä ilmoitti siinä aikomuksensa. Nyt on hän itse tietymättömissä, vaan jälkensä ovat kau'an näkyvissä. Moni kuntamme jäsenistä saapi kärsiä hänen tähtensä. 

Matkallansa kuuluu hän  muun muassa ottaneen rahoja eräältä Puumalan kauppiaalta, muka jauhoja toimittaaksensa. Pietarissa on hän ostellut tavaraa ja myynyt ne - Viipurissa, matkannut Porvoosen ja siellä tehnyt useampain tuhansien kauppoja ja tavarat sitte muuttanut rahaksi Helsingissä. Niin pitkälle tunnemme jälkiänsä. 

Että hän näin sai vankat reisurahat, on lunnollista. Jo Pietarissa oli hänellä ollut lähes 30 tuhatta mrkk. Niin kertoi eräs hänen tuttavansa, joka sanoi nähneensä Kettusen niitä lukeneen. Muuta hänestä lopuksi emme voi sanoa, kun että se mies "pelasi rollinsa hyvästi." Aikomus kuitenkin kuuluu olevan saada mies käpälälautaan. Saas nähdä onnistuuko. 

Ei kommentteja: