Vaihteeksi (ekaa kertaa?) Mastodontin puolelta löytyi tieto uudesta data-avauksesta. Yhdysvallan museosuuruus Smithsonian on antanut CC0-lisenssin neljälle miljoonalle kuvalle. Tätähän piti tietenkin testata (tietenkin) haulla 'Finland'.
Tulosmäärä 3417 oli yllätys, mutta selittyi pian. Digitoinneissa oli useita kasvinäytteitä (esim. Joroisilta vuonna 1902) ja eläinnäytteiden kokoelmalistauksia (esim. koskien oravannahkaa Uudenmaan Masalasta). Nämä näyttivät muodostavan valtaosan tuloksista, joten yritin vasemman reunan fsuodattimilla saada esiin muun sisällön.
"Onnekkaasti" tulosten yläreunassa oli kolme esimerkkiä "muusta": vuoteen 1875 ajoitetut kirjoneulotut sormikkaat Kulosaaresta ja kaksi amerikkalaisen urheilijan asua Helsingin olympialaisista. Filtterit toivat - tavalliseen tapaan - inklusiivisesti ja yritin valita useammasta ryhmittelystä kaikki arvot, jotka eivät liittyneet luonnonhistoriaan. Toistuvasti tuloksena oli, että jäljelle jäivät vain nämä kolme kuvaa. Suomalaisen kulttuurin kilpistymä Smithsonianin (CC0-lisenssoiduissa) kokoelmissa ovat siis (mielestäni) tehdasvärjätystä langasta tehnyt sormikkaat.
Haku 'Finnish' tuotti 150 osumaa. Tässä joukossa on suomalaiseksi määritellyn August Wilhelm Holmströmin (1829-1903) Fabergélla tekemä tulitikkurasia, Suomen 50v-itsenäisyyttä kunnioittava amerikkalainen postimerkki ja Uuden Ruotsin siirtokunnan 300v-juhlapostimerkki. Purjelentokone Sisun yhteydessä selitetään sanan suomalaisuutta enemmän kuin suunnittelija Leonard Niemen taustaa.
Toisen museon sivuilta löytyy Niemestä kuvia ja elinvuodet 1917-1995. Hautakivisivustolta selviää toinen etunimensä Arvo ja vaimonsa nimi. Vaimon etunimen perusteella FamilySearchin haulla löytynyt vuoden 1950 väestölaskentatieto Michiganistä koskee samaa miestä, joka oli syntynyt Ohiossa. Vuoden 1943 kutsunnassa ammattinaan oli lentokonemekaanikko. Jostain syystä en löytänyt häntä väestönlaskennoista 1940, 1930 ja 1920.
Anti haulla 'Sweden' oli kymmenkertainen, mutta luonnontiedevoittoinen sekin. Yhteistä historiaamme kuvittaa esim. Ruotsissa 1700-luvulla tehty ase, sulalla merkitty pikakirje vuodelta 1808 ja 1800-luvun postitorvi. Mielelläni yhdistäisin Suomeen myös Richard C. Greenleafin keräämät ja museokokoelmiin lahjoittamat 1700-luvun seinävaateet, mutta ymmärtääkseni ne eivät olleet Ruotsinkaan puolella koko maan kulttuuria. Mikä ei kuitenkaan estänyt leikkaamasta yhdestä kuvasta itselleni uutta profiilikuvaa Facebookiin.Voi kyllä hyvin olla, että Jeesuksen elämä 1700-luvun vaatetuksella tai Luukkaan evankeliumin suuren juhla-ateriavertauksen kuvitus vastaavat jossain Suomen kirkossa ollutta lehterimaalausta tms.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti