sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Satunnaisia 1700-luvun leikkeitä

Lisää alkuvuoden sanomalehtiläpikäynnin sivuhuomioita.

Posttidningar 3.5.1744 sisälsi Norrköpingistä lähetetyn raportin, jossa kerrottiin kaupungissa venäläisen kenraaliluutnantin järkkäämistä juhlallisuuksista. Kommentoin "Mitähän kaupunkilaiset ovat oikeasti ajatelleet? Venäläiset kärtsäsivät Norrköpingin aika totaalisesti suuren Pohjan sodan loppuvaiheessa." Hattujen sodan jälkimainingeissa oli muutakin ihmeteltävää, kun perustiedoissani oli aukkoja. Rykmenttejä marssitettiin etelään ja onneksi luin jotain jostain selvisi, että kyse oli kiristyneestä tilanteesta Tanskan kanssa.

Kevyempään aiheeseen eli aiemminkin varmaan esillä olleeseen ilmoitusten tarjoamaan tietoon materiaalisesta historiasta. "Yhtäaikaa hopealusikan kanssa Tukholmasta kadonneen 14-vuotiaan palveluspojan asu ei vaikuta yksinkertaiselta eikä halvalta."


Rikkaasta taloudesta on kyse myös tässä varkausilmoituksessa, joka on kaukana aikoinaan 1800-luvun sanomalehdistä kokoamistani varastetuista räsymatoista.
Posttidningarissa oli talousvarkauksia enemmän kadonneita seteleitä, joiden säilytyspaikat kuten tarkasti kuvatut silkkilompakot herättivät keräyshingun, jonka pidin aisoissa.

Ilmoituksissa kiinnitti huomiota myös tämä erinomaisen epäinformatiivinen konsertti-ilmoitus. Ei aikaa, ei paikkaa eikä ohjelmaa. Ja kyseessähän oli siis Tukholmassa julkaistu sanomalehti, jota luettiin pitkin valtakuntaa.

Ei kommentteja: