torstai 5. huhtikuuta 2018

Suomalaisten painotuotteiden vähyyden selitys

Dagligt Allehandassa painettiin 5.4.1773 ote Suomesta lähetetystä yksityiskirjeestä. Sen alussa kirjoittaja kiittää ruotsalaista, joka on pitänyt hänet ajantasalla uusista painotuotteista. Mutta ruotsalainen oli myös röyhkeästi/hävyttömästi kysynyt, että eikö Suomessakin voitaisi julkaista jotain järjellistä.

Suomalainen ymmärsi toki, että kysymys oli tarkoitettu leikilliseksi, mutta intoutui pitämään puolustuspuhetta suomalaiselle kansalle (Finska nationen).

Ensinnäkin hän huomautti, että Ruotsissa toki osataan arvostaa Pehr Adrian Gaddin kirjoituksia ja Porthanin värssyjä. Osoittaakseen, että muitakin täysjärkisiä kirjoittajia oli, hän lähetti kirjeen ohessa pari vuosikertaa sanomalehteä Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo (eli ilmeisesti kaiken siihen mennessä ilmestyneen).

Mutta myönnettävä oli, että painotuotteiden määrä oli vähäinen. Tähän Suomessa kirjettä rustaavalla oli toki selitys: kansan kainous ja häveliäisyys (blygsamhet). Äskettäin pidettyjen kruunajaisten yhteydessä oli pidetty mainioita puheita, mutta niitä ei oltu tohdittu painaa.

Ei kommentteja: